РОЛЬ СПОРТУ В ЗБЕРЕЖЕННІ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ПІД ЧАС НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ

  • Аніко Миколаївна Чегіль Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II https://orcid.org/0000-0001-5480-2090
  • Шандор Емільович Вірліч Приватний заклад Закарпатського угорського ліцею з угорською мовою навчання https://orcid.org/0009-0006-3007-1207
Ключові слова: ментальне здоров’я, спорт, вища освіта, роки навчання, збереження психічного здоров’я

Анотація

Регулярна фізична активність і заняття спортом позитивно впливають на наше здоров’я. Можна сказати, що спорт одночасно має захисний, розвивальний та зберігаючий здоров’я ефект і є захисним фактором якості життя в у подальшому житті. Він однаково позитивно впливає як на фізичне, так і на психічне здоров’я. Під час занять спортом ми набуваємо таких навичок, які можна використовувати в інших сферах життя. Вчені довели, що спорт допомагає боротися зі стресом. За оцінками ВООЗ, головними причинами смертності сьогодні є так звані хронічні, неінфекційні захворювання, і, згідно з прогнозами, у наступні десятиліття статистика буде значною мірою визначатися різким збільшенням кількості психічних проблем. Завдяки сучасному швидкому темпу життя кількість психосоматичних захворювань значно зросла: хронічний стрес, низька самооцінка, депресія стали частиною повсякденного життя людей. Так само, як для фізичного здоров’я, для збереження і покращення психічного здоров’я у житті людей є необхідною фізична активність. Під час дослідження ми вивчили майбутнє психічного здоров’я та спортивні звички здобувачів вищої освіти, зосереджуючись на здатності справлятися зі стресом та важливості зняття стресу. Аналізуючи отримані відповіді, ми перш за все порівнюємо спортивні звички досліджуваних осіб до психічних факторів, щоб виявити зв’язки між ними.

Фізична активність може бути використана як додаткова стратегія лікування разом з іншими методами для профілактики та лікування психічних розладів, оскільки вона може затримати їхній прояв і зменшити широкий спектр симптомів.

Вивчаючи вплив регулярних тренувань і занять спортом на фізичне та психічне здоров’я студентів коледжу, ми отримали хороші результати щодо їхнього самозадоволення своїм здоров’ям, що підтверджується вимірюваннями факторів здорової поведінки. Аналіз стресових факторів не виявив чіткої значущої залежності між рівнем сприйманого стресу та регулярними заняттями спортом. Однак спорт виявився ефективним засобом для збереження психічного здоров’я, оскільки студенти, які регулярно займаються спортом, використовують його як засіб для зменшення стресу та розумового оновлення.

Враховуючи спортивні звички, численні дослідження показали, що з роками навчання різко зменшується активна участь молоді у спорті. Незважаючи на те, що в нашому коледжі обов’язково забезпечується мінімальна рекомендована можливість займатися спортом, на жаль, з роками навчання активна участь у спорті значно зменшується, і лише близько половини респондентів досягають регулярних фізичних вправ за власною ініціативою. Хоча студентки менш задоволені своєю вагою порівняно з чоловіками, згідно з опитуванням, чоловіки займаються спортом у майже вдвічі більшій пропорції порівняно з жінками.

Посилання

Fritz P. A rekreációs edzés az egészségtudatos életmód alapköve. (In: Szatmári Zoltán (szerk.). Sport, élet, egészség. Akadémia kiadó, Budapest. 2009. 884-896.

Keczeli D. A sport, mint a depresszióval szembeni védőfaktor. Acta Medicinae et Sociologica. 2020. 11. 5-17.

Müller A., Bácsné Bába É. Az egészséges életmód és sport kapcsolata. Létavértes SC ’97 Egyesület, Debrecen. 2018.

Petrika E. Rendszeres testedzés hatása a mentális egészségre és az életminőségre fiatal felnőttként: depresszív tünetek, stressz és stresszkezelés összefüggéseinek empirikus vizsgálata. Egyetemi doktori értekezés. Debrecen. 2012.

Pfau C., Kányó K. Z. A mentális egészség és a szabadidősport kapcsolata. Különleges Bánásmód. Interdiszciplináris folyóirat. 2020. 6 (4), 29-40.

Ráthonyi G., Bácsné Bába É., Szabados G., Ráthonyi-Odor K. (2021). A COVID-19 pandémia hatása a munkavállalók fizikai aktivitására. In: International Journal of Engineering and Management Sciences. Sporttudományok, 2021. 6 (2). 72-84.

Szőts G., Tüth M., Szmodis M. A testmozgás és a koronavírus kapcsolata (különös tekintettel az elhízásra). In.: Antal E., Pilling R. (szerk.): A magyar lakosság életmódja a járványhelyzet idején: táplálkozás, testmozgás és lélek. TÉT Platform Egyesület. 2020. 41-51.

Tokodi M., Petrovicsné T. E., Almási D., Ocskó T., Szász R. Az SZTE Sportközpont online "Mozdulj!" programjának bemutatása, avagy miként lehet megvalósítani virtuálisan egy rekreációs versenyt. In: Fritz Péter (szerk.): rekreation. A Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság Tudományos Magazinja. 2022. 12 (2). 18-23.

Опубліковано
2024-05-30
Як цитувати
Чегіль, А. М., & Вірліч, Ш. Е. (2024). РОЛЬ СПОРТУ В ЗБЕРЕЖЕННІ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ПІД ЧАС НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (214), 352-357. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-214-352-357