ФОРМУВАННЯ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

  • Сергій Геннадійович Кузютічев Льотна академія Національного авіаційного університету https://orcid.org/0009-0001-4088-6040
Ключові слова: самореалізація, професійна самореалізація, професійна підготовка, заклад вищої освіти, педагогічні умови

Анотація

У роботі висвітлено актуальні аспекти самореалізації, пов’язані з розвитком особистості майбутніх викладачів у контексті сучасної вищої освіти. Дослідження спрямоване на виявлення та аналіз основних чинників, що впливають на процес самореалізації майбутніх викладачів, таких як педагогічна підготовка, професійний розвиток, а також соціокультурне та психологічне середовище.

Мета статті полягає у розкритті системоутворюючих особливостей формування самореалізації майбутніх викладачів вищої школи в контексті педагогічних умов і трансформацій.

Встановлено, що ключова роль освіти полягає у формуванні самореалізації майбутніх викладачів вищої школи та є важливим чинником у вихованні кваліфікованих педагогічних талантів, здатних впливати на розвиток студентів. Визначено необхідність адаптації до сучасних викликів, зокрема врахування культурних, технологічних та світових тенденцій, що сприяє ефективному формуванню самоактуалізації майбутніх викладачів вищої освіти. Проаналізовано шляхи вирішення проблеми формування самоактуалізації майбутніх викладачів вищих навчальних закладів, що потребують уваги до різних аспектів, таких як освітня підготовка, розвиток навичок м’якого спілкування, самоосвіта, підтримка персоналу та наставників. .

У статті зазначається увага на важливості індивідуального підходу до кожного здобувача та педагога з метою стимулювання його особистісного зростання та професійної самореалізації. Наукова праця включає аналіз сучасних методів і стратегій, спрямованих на підтримку самореалізації майбутніх викладачів вищої школи, а також розглядає можливі шляхи вирішення цієї педагогічної проблеми у вищій освіті.

Перспективами подальших розвідок є запропонована співпраця та обмін досвідом між викладачами сприятиме створенню сприятливого середовища для розвитку самореалізації майбутніх викладачів вищої школи та підвищенню якості освіти та розвитку суспільства в цілому.

Посилання

Артемова О. І. Професійна самореалізація особистості в сучасних умовах. Освіта регіону. 2010. № 1. С. 97-101.
Гузій Н. В Педагогічна творчість, майстерність, професіоналізм у системі підготовки освітянських кадрів: здобутки, пошуки, перспективи: монографія. Київ: Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2015. 427 с.
Кондрашова Л. В. Концепція «Взаємодії моральних і психологічних якостей у змісті педагогічного професіоналізму». Професійне становлення майбутнього вчителя: монографічний огляд. Кривий Ріг, 2006. 327 с.
Лебедик І. В. Підготовка майбутніх учителів іноземних мов до професійної самореалізації у процесі вивчення фахових дисциплін: автореф. дис. … канд. пед. наук. Кіровоград, 2007. 18 с.
Маслоу А. Мотивація і особистість (3-тє видання, переклад). СПб: Євразія, 1999. 478 с.
Поселецька К. А. Підготовка майбутніх учителів філологічних спеціальностей до професійної самореалізації: дис. ... канд. пед. наук. Вінниця, 2016. 339 с.
Радул В. В. Соціально-професійні проблеми сучасної педагогічної науки: монографія. Харків: Мачулін, 2019. 332 с.
Філоненко О. В. Формування готовності майбутніх викладачів закладу вищої освіти до професійної самореалізації. Науковий вісник Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського. Серія: Педагогічні науки. 2019. № 2 (65). С. 314-318.
Яковишина Т. В. Організаційно-педагогічні умови формування здатності до діалогу в суб’єкт-суб’єктній взаємодії. Психолого-педагогічні основи гуманізації навчально-виховного процесу в школі та ВНЗ. 2015. Вип. 1. С. 189-197.
Ternavska T. Іndividual educational trajectory of development of communicative competence of modern pedagogical/scientific-pedagogical worker in the conditions of military reality. Higher education reforms in Ukraine: challenges, status, and prospects: сollective monograph. Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2023. рр. 320-346.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Кузютічев, С. Г. (2024). ФОРМУВАННЯ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 405-410. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-405-410