ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНОЇ КУЛЬТУРИ ПРИ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ

  • Лариса Олексіївна Савченко Криворізький державний педагогічний університет https://orcid.org/0000-0002-4246-3228
  • Карина Юріївна Саф’ян Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0002-6977-9847
Ключові слова: проєктна культура, проєкт, культура, майбутній фахівець, освіта, імідж викладача, ігрове проєктування

Анотація

Реформування системи освіти України в контексті соціальних перетворень зумовлює необхідність її вдосконалення, наближення до рівнів світових освітніх стандартів. Реформа освіти потребує кваліфікованих кадрів нової генерації для освітньої діяльності. У зв’язку з цим педагоги і психологи все помітніше усвідомлюють гостру потребу у створенні та використанні особистісно-орієнтованих педагогічних технологій, до яких відносять і проектну технологію. Культура, програмує всі види людської діяльності. Тому є культура праці, побуту, економічна, художня, політична, сімейна, педагогічна культура і т.д. Однією з різновидів є проєктна культура, але вона ще не достатньо розкрита у практичній діяльності майбутніх фахівців. Досить важливим в процесі ігрового проєктування є взаємодія викладача та студентів, що працюють у проектних групах. Ця співпраця є вагомою на кожному з етапів проєктування. Як викладач, так і студенти в ході процесу проєктування набувають навичок культури спілкування, взаємоповаги, пошуку та відбору інформації, критичного мислення, аналізу ситуацій, прийняття альтернативних рішень тощо. Значним у використанні ігрового проєктування є вміння вчителя організовувати спільну діяльність з учнями.

Формування проєктної культури у майбутніх фахівців буде більш ефективним за умов впровадження ігрового проєктування. яке ми застосували при проведені педагогічної студії «Персональна іміджелогія», визначаємо як особистісно орієнтовану активну дидактичну технологію, яка полягає у створенні студентами ігрового проєкту під керівництвом викладача відповідно до основних його етапів з метою ефективної підготовки до інноваційної діяльності та розвитку творчих здібностей особистості. Під проєктною культурою майбутнього фахівця будемо розуміти складне динамічне утворення, що передбачає наявність системи професійно значущих знань, умінь і навичок (психолого-педагогічних, професійних, методичних), набутого досвіду й особистісних якостей (інтелігентності, ерудиції, гуманних рис характеру), які в сукупності забезпечують його ефективну взаємодію з учнями, професійний та особистісний саморозвиток. Подальшу свою роботу вбачаємо у розробці ігрових проєктів для фахових дисциплін з технологічної освіти.

Посилання

Аніщенко О. В. Професійна культура. Енциклопедія освіти. Акад. пед. наук України / гол. ред. В. Г. Кремень. Київ : Юрінком Інтер, 2008. С. 724-725.
Балл Г. О. Категорія «культура особистості» в аналізі гуманізації загальної та професійної освіти. Педагогіка і психологія професійної освіти : результати досліджень і перспективи / за ред. І. А. Зязюна, Н. Г. Нич-кало. Київ : 2003. С. 51-61.
Веремчук О. В. Особливості формування професійної культури майбутніх документознавців у вищих навчальних закладах. International Scientific Journal URL: http://www.inter-nauka.com/
Кічук Н. В. Підготовленість фахівця до професійної рефлексії у діяльності як параметр його конкурентоздатності. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. 2019. № 3. С. 15-19. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/punpu_2019_3_5
Коберник О. М., Ящук С. М. Методика організації проєктно-технологічної діяльності на уроках трудового навчання: навчально-методичний посібник. Умань, 2001. 82 с.
Проєктно-технологічна діяльність учнів на уроках трудового навчання: теорія і методика: Монографія / За заг.ред. О.М. Коберника. Київ: Наук. світ, 2003. 172 с.
Савченко Л. О. Застосування проєктної діяльності в практиці вищої педагогічної школи. Проєктна діяльність у технологічній освіті: монографія / В. С. Пекельна, Л. О. Сав-ченко та ін. Кривий Ріг: СПД Залозний В.В., 2012. С. 30-48.
Терещук А., Вдовиченко А. Навчання учнів основних етапів проєктно-технологічної діяльності. Трудова підготовка в закладах освіти. 2004. №4. С. 10-13.
Цимбалару А. Організація проєктної діяльності сучасного вчителя. Початкова освіта. 2008. № 32. С. 16-31.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Савченко, Л. О., & Саф’ян, К. Ю. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНОЇ КУЛЬТУРИ ПРИ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 390-395. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-390-395