МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ ТА СУСПІЛЬСТВОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН

  • Ярослав Володимирович Галета Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-0484-529X
Ключові слова: дослідницька компетентність, інноваційні методи, проектування, експеримент, дослідницька парадигма

Анотація

Навчання майбутніх вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін є складним процесом, який вимагає від них не лише засвоєння певних знань і навичок, але й розвитку дослідницької компетентності. Ця стаття присвячена аналізу методів формування дослідницької компетентності у майбутніх вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін. Вона розглядає різні підходи та стратегії, що застосовуються в освітній практиці для підвищення рівня дослідницьких навичок і вмінь студентів. Аналізуються інноваційні методи, включаючи проектну діяльність, проблемне навчання, практичні вправи та інші форми активного навчання. Зокрема, увага приділяється важливості використання інтерактивних методів, які стимулюють самостійність, творчий підхід до вирішення завдань та розвиток критичного мислення. Аналіз представлених методів допомагає визначити оптимальні стратегії формування дослідницької компетентності у майбутніх вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін, що може сприяти покращенню якості освіти та підготовці висококваліфікованих фахівців у цій галузі.

Реформи, що впроваджені у сфері освіти в Україні, призвели до зміни освітньої парадигми, встановили нові вимоги до якості навчально-виховного процесу та його результатів. Це вимагає від вчителя освоєння нових функцій, засвоєння нового змісту діяльності, а також пошуку та впровадження сучасних методик та технологій навчання. Крім того, необхідна побудова освітнього процесу на основі результатів власної дослідницької діяльності та системної науково-дослідницької роботи учнів.

Сучасний вчитель, що реалізує вимоги дослідницької парадигми освіти, має постійно професійно розвиватися, орієнтуючись на освітні потреби учнів. Це означає, що кожен з них має застосовувати методи наукового дослідження для визначення індивідуальних особливостей кожного учня, а також розробляти оптимальні методики навчання на основі аналізу наукової інформації, проектування та експерименту.

Завдання Нової української школи передбачає побудову освітнього процесу на основі результатів особистих досліджень. Такі підвищені вимоги до реалізації професійної діяльності вчителя вимагають сформованості у нього дослідницької компетентності.

Проблема формування дослідницької компетентності вчителя вже знайшла своє відбиття у багатьох наукових публікаціях. Проте, питання формування дослідницької компетентності вчителя в умовах дослідницької парадигми розвитку освіти, основними ознаками якої є реалізація вчителем індивідуальної дослідницької траєкторії, системне залучення учнів до дослідницької діяльності вивчені недостатньо і потребують додаткового дослідження.

Посилання

Борисов В. В. Формування готовності вчителя до дослідницької педагогічної діяльності в умовах поетапної підготовки студентів педагогічного вузу. Автор. кандидата педагогічних наук: 13.00.04. Український державний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова. К., 1997. С. 22–24.
Левченко Л. С. Творча самореалізація старшо-класників у науково-дослідницькій діяльності шкіл нового типу. Дис. ...канд. пед наук: 13.00.01. Сумський державний педагогічний інститут ім. А. С. Макаренка. Суми, 1999. 211 с.
Макагон К. В. Діагностика готовності педагогів до пошукової діяльності. Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи: Збірник наукових праць. Випуск 5. Ред. кол.: Л. І. Даниленко (гол. ред.) та ін. К.: Логос, 2001. С. 66–74.
Мороз О. Особистість майбутнього педагога (Управління підготовкою вчителя: психолого-педагогічний аспект). Вища освіта України. 2002. № 3. С. 50–54.
Недодатко Н. Г. Формування навчально-дослідницьких умінь старшокласників. Дис. ... канд. пед. наук: 13.00.01. Криворізький державний педагогічний університет. Кривий Ріг, 2000. 212 с.
Попова О. В. Розвиток інноваційних процесів у середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладах. Автор. доктора педагогічних наук. Харківський державний педагогічний університет, 2001. 38 с.
Сисоєва С. О. Теоретичні і методичні основи підготовки вчителя до формування творчої особистості учня. Автор. …доктора педагогічних наук: 13.00.04 /Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України. К., 1997. 35 с.
Сластьонін В. О. Формування особистості вчителя в процесі професійної підготовки. Педагогічна творчість і майстерність: Хрестоматія /Укл. Н.В. Гузій. К.: ІЗМН, 2000. С. 103–107.
Сухомлинський В.О. Розмова з молодим директором. Вибрані твори в п'яти томах. Т.4. К.: Радянська школа, 1977. С. 393–628.
Сорочан Т. Професіоналізм та компетентності вчителів у контексті післядипломної освіти. Освіта на Луганщині. 2010. № 1. С. 7–12.
Федорова Н.Ф. Організаційно-педагогічні умови діяльності школи-лабораторії наукової установи. Дис. ... канд. пед. наук: 13.00.01. Інститут педагогіки АПН України, 1998. 226 с.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Галета, Я. В. (2024). МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ ТА СУСПІЛЬСТВОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 373-377. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-373-377