ПРОБЛЕМА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ В СИСТЕМІ ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ В РЕЦЕПЦІЇ СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКИХ ДОСЛІДНИКІВ

Ключові слова: фізичного виховання дітей та молоді, позашкільні заклади, історіографія, дослідження українських учених

Анотація

У статті здійснено історіографічний аналіз досліджень українських учених, у яких розкриваються питання фізичного виховання дітей та молоді в системі позашкільних закладів. Виокремленні ключові аспекти вивчення проблем у сучасній теорії наукового знання.

Встановлено, що на сучасному етапі значно зріс інтерес науковців як до проблеми фізичного виховання дітей та молоді, так і до особливостей функціонування окремих навчальних закладів спортивного профілю в Україні.

Учені одностайні в тому, що позашкільна освіта, позашкільні заклади різного типу є невід’ємною складовою реалізації державної освітньої політики і сприяють всебічному, гармонійному розвиткові особистості. Висвітлюючи історію виникнення навчальних закладів спортивного профілю, напрями їх діяльності, особливості нормативно-правового та фінансового забезпечення, проблеми та перспективи розвитку в сучасних ринкових умовах, автори наголошують на тому, що дитячо-юнацький спорт відіграє особливу роль у житті суспільства та окремої дитини, бо спортивна діяльність забезпечує розвиток фізичних здібностей вихованців, створює необхідні умови для повноцінного оздоровлення, загартування, змістовного відпочинку і дозвілля, занять фізичною культурою і спортом, підготовки спортивного резерву для збірних команд України, набуття навичок здорового способу життя.

Вітчизняна позашкільна освіта спортивного профілю пройшла досить насичений історичними традиціями шлях становлення і розвитку. Звернення до історії позашкільних закладів, виховання і навчання в них, управління, фінансування і кадрового забезпечення дає змогу врахувати досягнення, прорахунки, перспективи цього важливого соціально-педагогічного процесу у контексті історичної ретроспективи.

Встановлено, що цілісна історія розвитку фізичного виховання дітей та молоді в системі позашкільних закладів ще належно не висвітлена в історіографії. Подальшого розвитку набули аналіз і систематизація досліджень з даної проблеми.

Посилання

Бондар А., Томанек М. Менеджмент позашкільних навчальних закладів фізкультурно-спортивного напряму: монографія. Бидгощ: Товариство наукової мережі спортивного права, 2018. 156 с.
Дембровська Г. М. Розвиток позашкільних закладів спортивного профілю в Україні (50–70 рр. ХХ століття). Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. 2017. 331с.
Івегеш А. В. Особливості освітньої діяльності навчальних закладів спортивного профілю України. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. С. 78–83. URL: https://www.chasopys.ps.npu.kiev.ua/archive/78/19.pdf
Красницька О. Середовище інтернатного закладу спортивного профілю деприваційний аспект. Актуальні питання гуманітарних наук : міжвузівський зб. наук. пр. / редкол.: В. Ільницький, А. Душний, І. Зимомря. Дрогобич : Посвіт, 2016. Вип. 15. С. 371–378.
Логвиненко О. Б. Виховання фізичної культури учнів 5–9 класів у позакласній діяльності загальноосвітньої школи : дис. ... канд. пед. наук : 13.00.07. Дрогобич, 2005.
Філоненко О. В. Фізичний розвиток учнів як педагогічна проблема. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький, 2023. Вип. 209. С. 123–128.
Чигирин О. Г. Культурно-просвітня діяльність як засіб адаптації дітей в інтернатних закладах спортивного профілю : дис. ... канд. пед. наук : 13.00.06. Київ, 2007. 229 с.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Кошляк, М. А. (2024). ПРОБЛЕМА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ В СИСТЕМІ ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ В РЕЦЕПЦІЇ СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКИХ ДОСЛІДНИКІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 331-335. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-331-335