ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ПЕДАГОГІЧНОЇ ІМПРОВІЗАЦІЇ

Ключові слова: педагогічна імпровізація, творчість, урок, вчитель початкових класів, фахова підготовка

Анотація

Статтю присвячено проблемі підготовки майбутнього вчителя початкових класів до педагогічної імпровізації. На основі аналізу наукової літератури визначено стан досліджуваного питання в педагогічній теорії і практиці; окреслено значення педагогічної імпровізації у фаховому становленні вчителя; розкрито погляди науковців на сутність та зміст педагогічної імпровізації; схарактеризовано типи педагогічної імпровізації, як от: цільову, змістову, методичну, комунікативну. Описано досвід формування імпровізаційних умінь майбутніх учителів початкових класів під час вивчення дисципліни «Педагогічна майстерність (педагогічна творчість)».

З’ясовано, що педагогічна імпровізація розглядається як важлива умова ефективної професійної діяльності вчителя поряд з педагогічною ерудицією, цілепокладанням, творчим мисленням, рефлексією. Вона є необхідним складником освітнього процесу й представляє собою інтуїтивний пошук оперативних рішень у суперечностях між стереотипними та несподіваними ситуаціями в освітньому середовищі початкової школи.

Встановлено, що формування готовності майбутніх учителів початкових класів до педагогічної імпровізації – тривалий процес, оскільки передбачає не лише освоєння теоретичних знань, які становлять когнітивну основу для успішної педагогічної імпровізації, але й розвиток складних творчих умінь і навичок. Цілеспрямована підготовка здобувачів вищої освіти до педагогічної імпровізації повинна починатися з першого курсу й тривати протягом усього періоду навчання у виші.

Зроблено висновок, що включення здобувачів у педагогічно спрямовану діяльність, використання активних методів навчання, що ґрунтуються на моделюванні освітнього процесу початкової школи та спрямовані на практичне оволодіння педагогічною теорією, відпрацювання імпровізаційних умінь і навичок, засвідчує динаміку готовності майбутніх учителів початкових класів до педагогічної імпровізації.

Перспективним напрямом вважаємо більш глибоке вивчення чинників, закономірностей, особливостей прояву педагогічної імпровізації у професійній діяльності вчителя початкових класів.

Посилання

Башкір О. І. Інтуїція як складова педагогічної імпровізації. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. Запоріжжя, 2013. Вип. 30. С. 99–102.
Дубяга С. М. Педагогічна імпровізація як професійно необхідна умова творчої діяльності вчителя. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 16. Творча особистість учителя: проблеми теорії і практики: Збірник наукових праць. Вип.4 (14). К.: НПУ, 2005. С. 27–32.
Єнакій М. М. Імпровізація у творчій педагогічній діяльності. Наука і освіта. Одеса, 2007. № 1–2. С. 128–130.
Макаренко А. С. Вибрані педагогічні твори. Статті, лекції, виступи. Харків: Радянська школа, 1947. 284 с.
Молнар Т. І., Мошкола М. В. Педагогічна імпровізація як необхідна умова творчої діяльності вчителя. Освіта і формування конкурентоспроможності фахівців в умовах євроінтеграції: збірник тез доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 24-25 жовтня 2019 р., м. Мукачево / Ред.кол.: Т. Д. Щербан (гол.ред.) та ін. Мукачево: Вид-во МДУ, 2019. С. 330−331.
Педагогічна творчість, майстерність, професіоналізм у системі підготовки освітянських кадрів: здобутки, пошуки, перспективи: монографія / за ред. Н. В. Гузій. К.: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2015. 427 с.
Сафарян С. І. Розвиток мовленнєвої імпровізації вчителя у післядипломній освіті. Інноваційна педагогіка. Випуск 20. Т. 2. 2020. С. 123–127.
Смиренський В. М. Стереотипне та імпровізаційне в педагогічній діяльності. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти. 2018. № 7. С. 150–168.
Сухомлинский В. О. Сто порад учителю. К.: Радянська школа, 1984. 254 с.
Толмачова І. Формування імпровізаційної готовності в студентів у практиці навчання у вищому навчальному закладі. Вісник Черкаського університету. Серія Педагогічні науки: Збірник наукових праць. Вип. 101. Черкаси: ЧНУ, 2007. С. 18–23.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Молнар, Т. І. (2024). ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ПЕДАГОГІЧНОЇ ІМПРОВІЗАЦІЇ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 205-210. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-205-210