КОРЕКЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ПОРУШЕНЬ В УЧНІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ШКОЛИ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ

  • Долорес Жораївна Завітренко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-2005-4810
  • Наталія Олегівна Березенко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-3333-8924
  • Олена Василівна Нагорна Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-8045-1260
Ключові слова: спеціальна освіта, корекція, географія, учні з інтелектуальними порушеннями, пізнавальна діяльність, освітній процес

Анотація

Вивчення географії передбачає активне функціонування вищих психічних процесів: мислення, уваги, пам’яті, уяви тощо. Дослідження вітчизняних та зарубіжних вчених показало, що систематичне використання спеціальних прийомів роботи, спрямованих на корекцію і подальший розвиток цих процесів дають позитивні результати. Перспективу нашого дослідження вбачаємо у розробці та впровадженні у навчання учнів з ІП новітніх корекційно спрямованих засобів навчання з географії з друкованою основою.

Сучасний етап розвитку системи освіти в Україні характеризується освітніми інноваціями, спрямованими на збереження досягнень минулого і, водночас, на модернізацію системи освіти відповідно до вимог часу, новітніх надбань науки, культури і соціальної практики. Педагогічна система базується на інноваційній діяльності, формуванні і розвитку загальнолюдських цінностей, розвитку потенційних можливостей учасників навчально-виховного процесу, самореалізації особистості. Нагальна необхідність врахування сприйняття учнів, допоможуть розпізнати в кожному школяреві його індивідуальні особливості та допоможе дитині швидко сприймати навчальний матеріал як йому зручно, і на цій основі виховувати у нього прагнення до пізнання та набуття різних видів компетентностей. Системне використання інтерактивних методів є актуальним для сучасної освіти, та виступає ґрунтовною складовою у формуванні компетентної особистості учня як громадянина демократичного суспільства.

 Головним завданням роботи спеціальної школи визначено педагогічну корекцію інтелектуальних порушень у школярів. Ефективність педагогічної корекції на уроках географії залежить від врахування стану інтелектуального розвитку дітей, властивих їм індивідуально-типологічних особливостей, дотримання індивідуального підходу та виховання інтересу до уроків географії. Такий підхід забезпечить виконання спеціальною школою основного завдання щодо роботи з учнями з інтелектуальними порушеннями.

У статті наголошується, що порушення вищих форм пізнавальної діяльності у школярів з інтелектуальною недостатністю призводять до значних труднощів при оволодінні навчальним матеріалом. Спеціальна школа - це навчальний заклад, який розрахований на інтелектуальний потенціал цих учнів i навчан­ня в якому дає їм можливість після закінчення адаптуватись до життя в суспільстві. Враховуючи труднощі оволодіння ними знаннями, об'­єм навчальною матеріалу зменшений порівняно з загальноосвітньою школою.

Посилання

Ампілова Л. П., Шульженко Л. С., Шахов Ю. І. Диференціація географічної освіти та її органічний зв’язок з національної історією, мовою, культурою. Проблеми географічної освіти в Україні. Тез.доп./Ред.кол. П. Г. Шищенко /відп.ред/ та ін. Київ, 1993. С. 102–103.
В. О. Липа, Л. К .Одинченко Географія України. Підручник для 9 класу допоміжної школи. К.: Благовіст, 2004.
Зміст та корекційна спрямованість вивчення географії в допоміжній школі: Наук.-метод посібник ./ Укл. В. О. Липа. К.: ІЗМН, , 1996. С. 52 с
Програми з географії для 5-9 класів допоміжної школи. К., 2014.
Процик І. Г. Навчально-матеріальна база для вивчення шкільної географії. Метод. Рекомендації. Тернопіль, 2001. С. 68 с.
Проскурняк О. І., Коваленко В. Є. Спеціальні методики викладання дисциплін природничо-географічного та історичного циклу : навч. метод. посіб. Харків : Стиль-Издат, 2017. 216 с.
Синёв В. Н., Стожок Л. С. Коррекционная работа на уроках географии и естествознания во вспомогательной школе. К.: Рад. школа, 1977.
Товстоган B. C. Основи географії зі спец методикою викладання : Навчально-методичні рекомендації до лабораторних занять. Херсон : ХДУ, 2004. 12 с.
Топузов О. М. Поняття розвитку самостійного творчого мислення в дидактиці географії. «Педагогіка і психологія», 1997, № 2 С. 43–48.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Завітренко, Д. Ж., Березенко, Н. О., & Нагорна, О. В. (2024). КОРЕКЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ПОРУШЕНЬ В УЧНІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ШКОЛИ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 141-146. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-141-146