ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

  • Іван Сергійович Гончаренко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-5672-0889
  • Ольга Володимирівна Шевченко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-9493-348X
Ключові слова: педагогічна майстерність, учитель фізичної культури, інноваційні технології, освітній процес, танцювальний спорт

Анотація

У статті досліджено особливості впровадження інноваційних технологій у процес формування педагогічної майстерності майбутніх учителів фізичної культури. Визначено й зазначено складові поняття педагогічна майстерність учителя, важливість володіння учителем певними якостями та характеристиками, які дозволяють йому виконувати професійно-педагогічну діяльність на високому та ефективному рівні. Наголошено на важливості впровадження в освітній процес інноваційних технологій, через те що сучасна система освіти потребує постійного руху вперед та здатності до випуску фахівця-майстра, який буде конкурентоспроможним на світовому ринку праці. Вказано на важливість компетентностей за допомогою яких педагог впроваджує інноваційні технології у освітній процес та зазначено, що вони характеризують рівень його педагогічної майстерності та її сформованість загалом. Наголошено на тому, що держава також висуває певні вимоги до особистості майбутнього вчителя фізичної культури, серед яких низка компетентностей (загальних, загальнонавчальних та спеціальних), культура (загальна та спеціальна), уміння (спеціальні та педагогічні) і, як уже зазначалося, компетентність у впровадженні інноваційних технологій у освітній процес. Розкрито поняття танцювальний спорт та спортивно-бальні танці, які на нашу думку є елементами інноваційних технологій, адже їх використання сприяє формуванню педагогічної майстерності у майбутніх учителів фізичної культури, яке відбувається за рахунок введення елементів танцювального спорту у освітній процес. Зазначено пріоритетний напрямок впровадження у освітній процес елементів танцювального спорту, які в результаті вплинуть на загальний розвиток особистості, здатність до креативного мис­лення та прийняття самостійних рішень. Узагальнено, що використання елементів танцювального спорту під час освітнього процесу не тільки сприяють формуванню фізичних якостей особистості (сила, спритність, координаційні здібності, гнучкість), а також формують – морально-духовні якості, комунікативні здібності, прагнення до окультурення та самореалізації.

Посилання

Кашевський О. В. Латиноамериканські бальні танці, теорія та методика викладання: методичні рекомендації до навчальної дисципліни. Луцьк: Надстир’я, 2018. 66 с.
Осадців Т. П. Спортивні танці. навч. посіб. Львів: ЗУКЦ, 2001. с. 241.
Педагогічна майстерність: Підручник / І. А. Зязюн, Л. В. Крамущенко, І. Ф. Кривонос та ін.; За ред. І. А. Зязюна. Київ: Вища школа, 1997. 349 с.
Теорія і методика сучасного бального танці: навч.-метод. посіб. / уклад.: В.А. Сизоненко. Умань: АЛМІ, 2017. 200 с.
Царьова Є. С., Розвиток професійної майстерності майстрів виробничого навчання птнз засобами інноваційних педагогічних технологій. Нові технології навчання: наук.-метод.зб. Київ, 2016. с. 175.
Цехмістрова Г. С. Інноваційні технології в навчальному процесі підготов-ки кадрів для туризму. Нові технології навчання : наук.-метод. зб. Київ: Наук. метод. центр вищої освіти, 2003. с. 59.
Шиян Б. М. Теорія і методика фізичного виховання школярів. Тернопіль: Навчальна книга Богдан, 2006. 248 с.
Шоробура І. М. Від творчого пошуку до педагогічних інновацій : навч. посіб. Хмельницький: Вид-во ХГПА, 2011. 207 c.
Язловецька О.В., Шевченко О.В. Педагогіка фізичного виховання та спортивної діяльності. Навчальний посібник. Харків: Мачулін, 2018. с. 134.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Гончаренко, І. С., & Шевченко, О. В. (2024). ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 110-114. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-110-114