ІННОВАЦІЇ У ПРОЦЕСІ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ФІЗИЧНОЇ ТА СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПРАВООХОРОНЦІВ

Ключові слова: майбутні фахівці правоохоронної сфери, цілеспрямована система фізичної підготовки, заклади вищої освіти Міністерства внутрішніх справ, фізична та спеціальна підготовка

Анотація

У статті здійснено теоретичний аналіз основних проблем процесу фізичної та спеціальної підготовки у закладах вищої освіти Міністерства внутрішніх справ; визначено основні напрями впровадження інноваційних технологій, використання яких позитивно вплине на існуючу систему підготовки майбутніх правоохоронців та підвищить рівень їхнього професійного становлення як висококваліфікованих про­фесіоналів Національної поліції України сучасної Європейської країни. Бгрунтовано, що важливим завданням в сучасних умовах є формування нової системи підготовки фахівців правоохоронних органів, обумовленою сьогоднішньою військово-політичною та кризовою ситуацією в українському суспільстві та державі в цілому. Виведення окресленої освіти на якісно новий рівень, забезпечення обороноздатності країни та захист населення і держави – нагальні питання сьогодення. Вища освіта МВС України є складовою загальнодержавної освіти як цілісної системи, тому є чинником підготовки конкурентоспроможних фахівців правоохоронної сфери. Діяльність правоохоронних органів можна віднести до професії змішаних видів, яка здійснюється у специфічних ускладнених зовнішніх умовах, вимагаючи від працівників високої психічної стійкості, загальної та спеціальної витривалості.

Доведено, що при розробці інноваційних технологій з вдосконалення фізичної та спеціальної (професійно-прикладної) підготовки майбутніх правоохоронців у ЗВО МВС України повинні враховуватися основні принципи педагогічного процесу, а саме: єдності навчання та виховання, цілісності в освітньому процесі; взаємозв’язку особистої зацікавленості та суспільної необхідності; професійної доцільності; безперервності та послідовності освітнього процесу; орієнтації на формування в єдності знань та умінь; свідомості та поведінки; систематичності, спадковості та послідовності знань, умінь, навичок та особистих якостей; взаємозв’язку (поєднання) теоретичної підготовки з практичною діяльністю; індивідуального та диференційованого підходів у роботі з майбутніми правоохоронцями; з’єднання фізичної та спеціальної підготовки у професійно-прикладну; ефективності результатів процесу навчання.

Зазначається, що інноваційність полягає у формуванні професійно-прикладних навичок та розвиток пріоритетних фізичних та психологічних якостей на основі збільшення часу на навчальні форми занять, впровадження професійно-прикладних та базових видів спорту, організацію та проведення позанавчальних форм занять, додаткових фізкультурно-масових заходів та самостійних занять. Саме такий підхід дасть змогу вирішити завдання на теоретичному та практичному рівнях: формування у майбутніх правоохоронців необхідних знань зі загальної теорії фізичної культури та спорту; формування обізнаності майбутніх правоохоронців у необхідності ФП як одного з важливих елементів для виконання службових обов’язків та боротьби з правопорушеннями; надання майбутнім правоохоронцям необхідних знань з основ розвитку пріоритетних фізичних якостей правоохоронців та методів вдосконалення власного фізичного та функціонального стану; розвиток та вдосконалення основних фізичних якостей (силових, швидкісних, швидкісно-силових можливостей, витривалості, спритності, гнучкості); вдосконалення у майбутніх правоохоронців професійно-прикладних фізичних якостей, необхідних для виконання службових обов’язків; формування основних професійних навиків для практичного використання при необхідності застосування фізичного впливу та спеціальних вмінь майбутніми правоохоронцями; формування професійно-прикладних умінь та навиків через організацію та проведення занять та змагань з професійно-прикладних та базових видів спорту, що формують важливі якості та навики з виконання службових обов’язків.

Посилання

Ведерніков В. А. Актуальні проблеми та інноваційні підходи до вдосконалення системи фізичної та спеціальної підготовки співробітників правоохоронних органів. Фізична культура, спорт та здоров’я: XV міжнар. наук.-практ. конф. Харків: ХДАФК, 2015. С. 108–111.
Вереньга Ю.В. Удосконалення фізичної підготовки працівників МВС України на етапі професійного становлення : дис. канд. наук з фіз. вих. і спорту : 24.00.02. Львів, 2015. 262 с.
Геллер В. С. Теоретико-методичні основи підготовки спортсменів : [посіб. для студ. ЗВО фіз. виховання і спорту]. Львів : Українська Спортивна Асоціація, 1993. 270 с.
Гусєв А.А. Інтегрований підхід до службово-прикладної фізичної підготовки слухачів освітніх організацій МВС. Концепт. 2014. № 20. С. 1–6.
Журавель О.В. Методичні матеріали з фізичної підготовки для позаштатних інструк¬торів підрозділів органів внутрішніх справ. Київ : РВЦ КНУВС, 2008. 46 с.
Закорко І.П. Спеціальна фізична підготовка. Організаційно- методичні вказівки до викладання курсу. Київ : РВВ КІВС, 2001. 33с.
Зозуля Є.В. Підготовка сучасного правоохоронця на рівень європейських стандар¬тів. Наукова бібліотека. 2014. №4. С. 4.
Карданов А.К. Значение физической подготовки в профессиональной деятельности современного полицейского. Теория и практика общественного развития. 2014. № 14. С. 118–120.
Круцевич Т. Ю. Теорія і методика фізичного виховання: навч. посіб. Київ : Олімп. література, 2008. Т. 1. 391 с.
Магльований А.В. Проблеми та шляхи вдосконалення фізичної підготовки молодшо¬го офіцерського складу. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорт. 2013. № 1. С. 44–48.
Моргунов О.А. Удосконалення фізичної підготовки правоохоронців МВС України на початковому етапі навчання. Честь і закон. 2014. № 2. С. 46–49.
Нарзулаєв С.Б. Теоретико-методичні засади системи фізичної підготовки курсантів вищих військових навчальних закладів : дис. … д-ра наук з фіз. вих. і спорту : 24.00.02. Харків, 2013. 482 с.
Ольховий О.М. Концепція професійно спрямованої системи фізичної підготовки кур¬сантів. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. 2013. № 112. С. 208–211.
Пасько О.Ф. Система підготовки майбутніх працівників для національної поліції. Національний юридичний журнал: теорія і практика. 2016. № 10. С. 191-194.
Положення про організацію початкової підготовки (спеціалізації) працівників органів внутрішні справ України: Наказ МВС України № 177 від 24.04.2009 р.
Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на період до 2020 р. Постанова Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 р. № 115. URL : https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/249793397
Про затвердження Змін до Положення про організацію службової підготовки працівників Національної поліції України : наказ МВС України від 21 січ. 2020 р. № 51. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0326-20#Text 76.
Про Національну поліцію : Закон України від 2 лип. 2015 р. № 580- VIII. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/580-19
Стрижак А.П. Адекватність у діях як критерій ефективності професійно-прикладної фізичної підготовки курсантів навчальних закладів МВС. Спортивний вісник Придніпров’я. 2016. №2. С. 90–94.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Галімський, В. О., & Галімська, І. І. (2024). ІННОВАЦІЇ У ПРОЦЕСІ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ФІЗИЧНОЇ ТА СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПРАВООХОРОНЦІВ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 103-110. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-103-110