ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДИДАКТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ

  • Тетяна Петрівна Кучай Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ https://orcid.org/0000-0003-3518-2767
  • Інна Олександрівна Ніколаєску Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького https://orcid.org/0000-0002-9928-9291
  • Діна Олександрівна Дудова «Морський фаховий коледж Херсонської державної морської академії» https://orcid.org/0000-0001-9630-2203
Ключові слова: дидактичне забезпечення, інформаційні технології, навчання, освітній процес, заклади освіти

Анотація

У статті розкрито теоретичні аспекти дидактичного забезпечення інформаційних технологій навчання в освітньому просторі України. Основну увагу у статті приділено застосуванню ІТ у навчальних закладах, використання їх у навчальному процесі, представлено огляд ІТ, що застосовуються у ЗВО, розглянуто дидактичні принципи та умови застосування ІТ в освітніх системах.

Пропонується розглядати технологію навчання як нову методологію, а ІТ розуміти як сучасну технологію загальнопедагогічних, психологічних та дидактичних процедур взаємодії педагогів та студентів з урахуванням програмно-технічних та людських ресурсів.

Розглядається комплексне застосування комп'ютерних засобів при ІТ; розглядаються питання управління пізнавальною діяльністю студентів при використанні ІТ та структура управління процесом навчання, де об'єктом управління служить інформаційно-технологічний процес.

Найважливішим завданням навчання студентів є формування вони здібностей до вирішення професійних завдань з урахуванням використання інформаційних технологій. А для цього необхідне створення відповідної інфраструктури та навчально-методичної бази застосування ІТ у навчальному закладі, необхідне дидактичне забезпечення ІТ у професійній освіті. Говорячи про впровадження інформаційних технологій навчання (ІТ) у навчально-виховний процес, природно припускати, що відповідні технології не стають деякою надбудовою до існуючої системи навчання, а обґрунтовано та гармонійно інтегруються у навчально-виховний процес, забезпечуючи нові можливості і викладачам, і тим, хто навчається. Будь-які дії щодо змін у навчально-виховному процесі, пов'язаних із впровадженням ІТ, повинні робитися з урахуванням того, що кожна навчальна дисципліна, цикл чи модуль є частиною великої системи.

Посилання

Буйницька О. П. Інформаційні технології та технічні засоби навчання : навч. посіб. К. : Центр учебной лит-ри, 2012. 240.
Дичкiвcька I. М. Iннoвацiйнi педагoгiчнi технoлoгiї: навчальний пociбник. К.: Академвидав. 2004. 352.
Жалдак М. I. Кoмп’ютернo-oрiєнтoванi заcoби навчання математики, фiзики, iнфoрматики: Пociбник для вчителiв. К.: НПУ iменi М.П.Драгoманoва. 2014. 182.
Згурoвcький М. З. Вcтуп дo кoмп’ютерних iнфoрмацiйних технoлoгiй: Навч. пociбник. К.: Вид-вo Єврoп. ун-ту. 2012. 265.
Кoзлакoва Г. O. Iнфoрмацiйнi технoлoгiї: iнтелектуалiзацiя навчання у вищiй шкoлi. Вища ocвiта України. 2012. 1. 48-52.
Спірін О. М. Теоретичні та методичні засади професійної підготовки майбутніх учителів інформатики за кредитно-модульною системою: Монографія / За наук. ред. акад. М. І. Жалдака. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2007. 300.
Триуc Ю. В. Кoмп’ютернo-oрiєнтoванi метoдичнi cиcтеми навчання математики: Мoнoграфiя. Черкаcи: Брама-Україна. 2015. 400.
Опубліковано
2024-02-05
Як цитувати
Кучай, Т. П., Ніколаєску, І. О., & Дудова, Д. О. (2024). ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДИДАКТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (213), 37-40. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-213-37-40