ПРОБЛЕМА ВИХОВАННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ В ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ В. СУХОМЛИНСЬКОГО

Ключові слова: виховання, фізична культура, фізичне виховання, педагогічна спадщина, В. Сухомлинський

Анотація

Звернення до історії виховання фізичної культури учнів дає змогу врахувати досягнення, прорахунки, перспективи цього важливого соціально-педагогічного процесу у контексті історичної ретроспективи. Питання виховання фізичної культури учнів глибоко досліджувалися видатним українським педагогом Василем Олександровичем Сухомлинським.

У статті розглянуто проблему виховання фізичної культури учнів в педагогічній спадщині В. Сухомлинського.

Встановлено, що предметом аналізу видатного педагога було поняття «фізична культура», значення фізичного виховання і його місце в структурі всебічного виховання особистості, здоров’я дитини, заходи з фізичного виховання, самовиховання учнів у фізкультурно-спортивній сфері, роль батьків і педагогів у фізичному вихованні дітей, взаємозалежність фізичного та інших напрямів виховання тощо.

В. Сухомлинський уважав, що питання виховання фізичної культури слід розглядати в контексті загальної вихованості у суспільстві. В. Сухомлинський вбачав невідповідність у суспільстві між загальною освіченістю і загальною вихованістю, констатував відставання вихованості від освіченості. Цю проблему видатний педагог відносив до однієї з найскладніших у педагогіці. Фізичну культуру В. Сухомлинський розглядав як складовий елемент всебічного гармонійного розвитку особистості. До поняття «фізична культура учня» він включав такий зміст: свідоме ставлення учня до свого організму, вміння берегти здоров’я, зміцнювати його правильним режимом праці, відпочинку, харчуванням, заняттями гімнастикою, спортом, загартовуванням фізичних і нервових сил, запобігання захворюванням та збереження життя як найвищої цінності й забезпечення гармонії фізичного розвитку та духовного життя, багатогранної діяльності людини.

Поради В. Сухомлинського про фізичну культуру учнів адресувалися дітям, педагогам, батькам. Вони обговорювалися на педрадах, психологічних семінарах, з класними керівниками, у батьківській школі. Це був системний підхід видатного педагога до впровадження вже відомих педагогічних поглядів з фізичного виховання та власних ідей, практичних пошуків.

Посилання

Винничук О. Історико-педагогічні аспекти розвитку фізичної культури. Тернопіль : АСТОН, 2001. 404 с.
Горащук В. П. Валеологічні погляди В. О. Сухомлинського на навчально-виховний процес у школі. Проблеми педагогічних технологій. Луцьк, 2000. № 3. С. 4–10.
Національна доктрина розвитку освіти України у XXI столітті. К. : Шк. світ, 2001. 24 с.
Побірченко Н. С. Здоровотворні ідеї Василя Сухомлинського у валеологічному вихованні школярів. Педагогіка і психологія. 2003. № 3. С. 4–17.
Сухомлинський В. О. Інтерес до учіння ‒ важливий стимул навчальної діяльності учнів. Вибр. твори: в 5 т. Т. 5. Київ : Рад. шк., 1977. С. 7‒16.
Сухомлинський В. О. Народження громадянина. Вибрані твори. В 5-ти т. К .: Рад. школа, 1977. Т.3. С. 283–582.
Сухомлинський В. О. Серце віддаю дітям. Вибрані твори. В 5-ти т. К.: Рад. школа, 1977. Т.3. С. 7–282.
Файдевич В. В., Мельник С. А., Ніколаєв С. Ю., Табак Н. В. Актуальні проблеми фізичного виховання школярів у педагогічній спадщині В. О. Сухомлинського. Науковий часопис НПДУ. Фізична культура і спорт. 2021. № 11(143). С. 145–147.
Філоненко О. В. Фізичний розвиток учнів як педагогічна проблема. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький: ЦДУ ім. В. Винниченка, 2023. Випуск 209. С. 123–128.
Опубліковано
2024-03-10
Як цитувати
Кошляк, М. А. (2024). ПРОБЛЕМА ВИХОВАННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ В ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ В. СУХОМЛИНСЬКОГО. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (212), 179-182. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-212-179-182