ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК УЧИТЕЛІВ У СИСТЕМІ ОСВІТИ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

  • Ольга Орестівна Біляковська Львівський національний університет імені Івана Франка https://orcid.org/0000-0003-2880-6826
Ключові слова: професійний розвиток, післядипломна педагогічна освіта, вчитель, Республіка Польща

Анотація

У статті розглядається проблема професійного розвитку учителів з урахуванням сучасних вимог суспільства до особистості вчителя. Встановлено, що професійний розвиток вчителя у Польщі триває впродовж усієї його активної професійно-педагогічної діяльності. Професійний розвиток вчителів польськими науковцями розглядається як цілеспрямований, планований та постійний процес у ході неперервної освіти, що полягає у підвищенні та модифікації професійних компетентностей і кваліфікацій, всебічному розвитку особистості, організованому та реалізованому спеціалізованими у цій сфері закладами, а також у процесі самоосвіти і самовдосконалення.

Післядипломну освіту в сучасних умовах можна розглядати як важливу складову безперервної професійної педагогічної освіти лише за умови, що вона мобільна, відкрита, неупереджена, гнучка, національно орієнтована, здатна швидко оновлюватися, трансформуватися, запроваджувати новітні методики, адекватно реагувати на зміни та виклики сьогодення. Визначено головну мету та засадничі принципи післядипломної освіти. Виокремлено принципи професійного розвитку вчителів у системі освіти Республіки Польща.

Акцентовано на трьох формах професійного розвитку вчителів у Республіці Польща: інституційній, внутрішньошкільній та самоосвіті / неформальній освіті. Інституційні форми педагогічної освіти найчастіше ототожнюються зі створенням і функціонуванням закладів, зокрема післядипломної освіти, що проводять заняття – кваліфікаційні курси, майстер-класи тощо, які спрямовані на оновлення та модифікацію вчительських компетентностей. Водночас учителі можуть набути додаткову кваліфікацію для викладання нового навчального предмета. Також професійний розвиток учителів здійснюється в школі за умов, коли педагогічна спільнота об’єднується навколо спільних цілей навчання і виховання та завдань закладу освіти. На базі школи зазвичай створюються цільові предметні групи / об’єднання на постійній основі, до складу яких входять компетентні фахівці. Важлива роль у професійному розвитку вчителів належить самоосвіті.

Посилання

Біляковська О. Система забезпечення якості професійної підготовки майбутніх учителів у Республіці Польща та в Україні: порівняльний аналіз : монографія. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. 440 с.
Кульбач Л., Швидун Л., Шахова К. Сучасні підходи до розвитку професійної компетентності педагога НУШ. Інноваційна педагогіка. Вип. 56. Т. 1. 2023. С. 28–31.
Олійник В., Отич О. Післядипломна педагогічна освіта в контексті глобальних цивілізаційних змін. Вища освіта України в умовах глобалізації суспільства : монографія / за наук. ред. М. Б. Євтуха. Київ : Агроосвіта, 2015. 300 с.
Черній А. Професійний розвиток педагога: досвід, співпраця, пріоритети на шляху до Нової української школи. Післядипломна освіта в Україні. 2018. № 2. С. 40–43.
Baracz А. Istota i miejsce doskonalenia nauczycieli w polskim systemie prawnym – formy doskonalenia zawodowego nauczycieli. Z doświadczeń Powiatowego Centrum Doskonalenia Zawodowego Nauczycieli w Puławach. Kultura – Przemiany – Edukacja. 2022. Т. X. S. 29–50.
Baraniak В. Koncepcja dokształcania i doskonalenia zawodowego w ujęciu Tadeusza W. Nowackiego wciąż aktualna we współczesnych realiach rynku pracy. ANNALES. Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia. 2013. Vol 26. № 1–2. S. 45–58.
Dybek H. Doradztwo metodyczne i doskonalenie zawodowe nauczycieli. Kraków : Impuls, 2000. 204 s.
Eurydice. 2023. URL: https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/national-education-systems/poland/overview (дата звернення: 10.01.2024).
Kosiba G. Doskonalenie zawodowe nauczycieli – kategorie, kompetencje, praktyka. Forum Oświatowe. 2012. № 2 (47). S. 123-138.
Lewowicki T. Przemiany oświaty: Szkice o ideach i praktyce edukacyjnej. Warszawa : Wyd. Akademickie „Żak”, 1994.
Witkowski J. Skuteczne doskonalenie nauczycieli w praktyce. URL: https://ceo.org.pl/skuteczne-doskonalenie-nauczycieli-w-praktyce/ (дата звернення: 21.01.2024).
Опубліковано
2024-03-10
Як цитувати
Біляковська, О. О. (2024). ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК УЧИТЕЛІВ У СИСТЕМІ ОСВІТИ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (212), 10-14. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2024-1-212-10-14