ПЕДАГОГІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ХІМІЇ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ У ЗВО

  • Тетяна Володимирівна Потапчук Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0003-1680-6976
  • Валентина Іванівна Мірошніченко Національна академія Державної прикордонної̈ служби України імені Богдана Хмельницького https://orcid.org/0000-0002-3931-0888
Ключові слова: педагогічне стимулювання, майбутні учителі хімії, процес підготовки у закладі вищої освіти

Анотація

У статті розглядається важливий аспект педагогічної діяльності педагогічне стимулювання. Зазначено, що педагогічне стимулювання є ключовим елементом освітнього процесу і має на меті активізувати навчання та розвиток студентів.

Зазначено, що педагогічне стимулювання – це процес спонукання, мотивування і підтримки активності та навчальної діяльності учнів з метою досягнення ними позитивних навчальних результатів і розвитку їхньої особистості. Цей процес включає в себе використання різних стимулів, які можуть бути як зовнішніми (наприклад, похвала, нагорода, оцінка), так і внутрішніми (наприклад, пізнавальний інтерес, задоволення від самого процесу навчання).

З’ясовано, що педагогічне стимулювання має на меті створити такі умови, за яких учні бажають вчитися, виявляють ініціативу та активно залучаються до навчального процесу.

Подано основні методи педагогічного стимулювання, які викладачі можуть використовувати для стимулювання навчальної діяльності студентів, включаючи похвалу, нагороди, цікаві методи викладання, заохочення, позитивне підкріплення, цікаві методи викладання, сприяння самостійності студентів тощо і багато інших. При цьому, важливо враховувати індивідуальні особливості кожного студента при використанні педагогічних стимулів, оскільки те що мотивує одного студента, може не спрацьовувати на іншого. Педагогічне стимулювання є важливою складовою процесу навчання і виховання і сприяє підвищенню якості освіти.

Також у статті зосереджено увагу на важливості розуміння особливостей педагогічного стимулювання в освітньому процесі. Наголошено на тому, що ефективне педагогічне стимулювання передбачає аналіз та розгляд специфічних аспектів стимулу. Вказано на необхідності враховувати емоційний аспект стимулів та їх вплив на мотивацію студентів. Крім того, наголошується на важливості взаємодії стимулів з іншими педагогічними засобами для досягнення педагогічної мети.

Посилання

Актуальні питання підготовки майбутнього вчителя хімії: теорія і практика: збірник наукових праць. Випуск 2. Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2016. 154 с.
Буринська Н. М., Величко Л. П., Л. А. Липова та ін.; Методика викладання шкільного курсу хімії. За ред. Н. М. Буринської. К. : Освіта, 1991. 350 с.
Єнгалічева І. В. Стимулювання майбутніх учителів початкових класів до педагогічної діяльності в умовах навчання у ВНЗ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Педагогіка, соціальна робота. 2013. Вип. 27. С. 50–52.
Концепція Нової української школи. URL: https://osvita.ua/doc/files/news/520/52062/new-school.pdf
Ткачук Л., Ткачук М. Педагогічне стимулювання у структурі професійної компетентності сучасного вчителя. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету. 2020. №4. С. 61-66.
Шиян Н. І. Шкільний курс хімії та методика його викладання : навчальний посібник. Полтава : ІОЦ ПДПУ, 2007. 248 с.
Опубліковано
2023-08-29
Як цитувати
Потапчук, Т. В., & Мірошніченко, В. І. (2023). ПЕДАГОГІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ХІМІЇ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ У ЗВО. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (209), 358-362. вилучено із https://pednauk.cusu.edu.ua/index.php/pednauk/article/view/1577