ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО РОЗВИТКУ КОНСТРУКТИВНОГО МИСЛЕННЯ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ

  • Ірина Василівна Шевчук Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини https://orcid.org/0000-0001-9507-6048
Ключові слова: підготовка майбутнього вчителя початкових класів, мислення, конструктивне мислення молодшого школяра

Анотація

У статті розкрито особливості підготовки майбутніх учителів початкової школи до розвитку конструктивного мислення на уроках математики.

Встановлено, що професійна підготовка вчителя початкової школи має бути спрямована на забезпечення готовності майбутнього вчителя до розвитку конструктивного мислення школярів. Для цього необхідно процес професійної підготовки студентів спрямувати на розвиток їхнього математичного мисленння та на оволодіння технологією конструктивного розвитку мислення молодшого школяра.

Одним із важливих напрямів удосконалення такої підготовки є розвиток просторових уявлень майбутніх вчителів початкової школи у процесі вивчення вузівських математичних курсів. Орієнтація вузівських курсів математики та методики навчання математики в початкових класах на розвиток просторових уявлень студентів здійснюється за допомогою спеціальних вправ, узгоджених з діями, які відповідають змісту та структурі діяльності формування просторових уявлень у процесі вивчення математики.

Сутність конструктивного мислення полягає у можливості надання індивіду самостійно ставити перед собою довгострокові цілі, що визначають події, які відбуватимуться з ним щодня. З цього погляду, знання, одержувані людиною під час навчання та виховання, виступають не єдиною метою освіти, а являють собою засіб, який дозволяє задати певний якісний ресурс формування та розвитку основ конструктивності, а в наслідок і конструктивного мислення.

Молодший шкільний вік – сензитивний період, для якого характерним є початок формування конструктивного мислення, продовження розвитку якого відбувається до зрілого віку. Такий тип мислення безпосередньо взаємопов'язаний із просторовим мисленням, яке виражається в умінні подумки вибудовувати модель об'єкта та виконувати його перетворення за певними параметрами (переміщення, трансформації та ін.). З цього слідує, що в молодшому шкільному віці розвиток конструктивного мислення є ще й способом, і засобом розвитку просторового мислення, яке є частиною математичного стилю мислення.

Перспективи подальших досліджень вбачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов формування готовності майбутнього вчителя початкової школи до розвитку конструктивного мислення школярів.

Посилання

Голодюк Л. Формування та розвиток конструктивних умінь учнів у процесі навчання математики. URL : https://core.ac.uk/download/pdf/228636097.pdf
Гончаренко С. Український педагогічний словник. Київ : Либідь, 1997. 376 с.
Латиш Н. М. Розвиток конструктивного мислення молодших школярів.URL :https://scienceandeducation.pdpu.edu.ua/journals/2012/NiO_9_2012/1/Lat.htm
Максименко С. Д. Загальна психологія: [підручник]. Вінниця : Нова Книга, 2004. 704 с.
Митник О. Я. Формування культури мислення молодшого школяра: теорія і практика : монографія. Тернопіль : Мандрівець, 2009. 368 с.
Руденко Н. М. Використання інтерактивних технологій навчання у формуванні математичного мислення студентів коледжу. Освітол. дискурс. 2014. № 2(6). С. 171–183. URL : http://od.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/109/121.
Руденко Н. М. Підготовка майбутніх учителів початкової школи в умовах коледжу до застосування інтерактивних технологій на уроках математики : дис. … канд. пед. наук. 13.00.04. Київ, 2016. 290 с.
Паламарчук В. Ф. Педагогічні інновації: міфи та реалії. Директор школи, ліцею, гімназії. 2002. Вип. 3. С. 36–40.
Перепелюк Т. Д. Розвиток мислення молодшого школяра. URL : https://dspace.udpu.edu.ua/bitstream/6789/4875/
Танько Т. П. Розвиток творчого потенціалу педагога в умовах модернізації системи післядипломної педагогічної освіти. Витоки педагогічної майстерності. Серія : Педагогічні науки. Полтава, 2009. Вип. 6. С. 146–149.
Опубліковано
2023-08-29
Як цитувати
Шевчук, І. В. (2023). ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО РОЗВИТКУ КОНСТРУКТИВНОГО МИСЛЕННЯ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (209), 343-349. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-209-343-349