ВИКОРИСТАННЯ АНДРОГОГІЧНИХ ПРИНЦИПІВ НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

  • Тетяна Василівна Бабенко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0001-5085-2779
Ключові слова: андрагогіка, андрагогогічні принципи, здобувач вищої освіти, педагогіка, професійна підготовка

Анотація

Відповідаючи на вимоги часу, вища освіта, неминуче змінюється, актуалізуючи проблеми розвитку у майбутніх фахівців здатності швидко орієнтуватися в інформаційному середовищі, адекватно і своєчасно реагувати на зміни, готовності до безперервної освіти і розвитку, здатності гнучко перебудовуватися у напрямку задоволення нагальних потреб виробництва, економічних умов і ринку праці, що змінюються тобто.

Однією з умов підвищення рівня професійної підготовки майбутніх фахівців є, на нашу думку, використання принципів андрагогічного підходу у навчанні. Такий підхід до освіти ефективно реалізує вікові можливості студентів у становленні індивідуальності та особистості, сприяє формуванню здатності вчитися впродовж життя, розвиває організаційне, креативне, гнучке мислення, що дозволяє з успіхом діяти в умовах змін та невизначеності.

Умовами застосування андрагогіки до навчання студентів: студентство за хронологічними показниками віку перебуває у прикордонному стані юності, що переходить у дорослість; відмінність діяльності учня (дорослого) і учня (викладача) від дидактичних положень, орієнтованих на навчання дітей. Умовами реалізації андрагогічного підходу у закладі вищої освіти є: знання особливостей розвитку психіки та особистості дорослих учнів; організація самостійної навчальної діяльності студентів; реалізація позиційно-ситуативного підходу; опосередковане управління навчальною діяльністю студентів. Підготовка здобувачів вищої освіти з використанням андрагогічного підходу спирається такі принципи навчання: принцип самостійного навчання; принцип кооперативної діяльності; принцип опори на досвід (побутовий, соціальний, професійний); індивідуалізація навчання; системність навчання; контекстність навчання; принцип актуалізації результатів навчання; принцип ефективності навчання; принцип розвитку освітніх потреб; принцип рефлективності (усвідомленості).

Андрагогічна та педагогічна моделі навчання не протистоять одна одній, а доповнюють одна одну. Таким чином, завдання викладача закладу вищої освіти полягає в тому, щоб оволодіти і педагогічними, і андрагогічними принципами навчання і, в залежності від особливостей учнів, цілей та умов навчання застосовувати ті чи інші принципи для найбільш ефективного навчання.

Посилання

Біда О. А., Орос І. І., Чичук А. П. Застосування андрагогічного підходу при підготовці фахівців у ЗВО. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький, 2022. Вип. 205. С. 12 – 17.

Буренко В. М. Андрагогічний підхід до професійної перепідготовки вчителя гуманітарного профілю: в системі підвищення кваліфікації: дис... канд. пед. наук: 13.00.04. Центральний ін-т післядипломної педагогічної освіти АПН України. К., 2005. 208 с.

Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

Коваленко С. М. Тенденції розвитку освіти дорослих в Англії (остання чверть ХХ – початок ХХІ ст.): дис.. канд. пед. наук. Житомирський державний університет ім. І. Франка, Житомир, 2005.

Левченко І. Освіта дорослих як наукова проблема. Гуманітарний вісник. 2012. № 25. С. 86–91.

Knowles M. S. Andragogy in Action: Applying Modern Principles of Adult Learning. San Francisco: Jossey-Bass, 1984. 328 p.

Опубліковано
2023-08-29
Як цитувати
Бабенко, Т. В. (2023). ВИКОРИСТАННЯ АНДРОГОГІЧНИХ ПРИНЦИПІВ НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (209), 296-301. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-209-296-301