ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ДИРИГЕНТСЬКО-ОРКЕСТРОВОГО МИСТЕЦТВА

  • Ярослав Васильович Сверлюк Інститут мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету https://orcid.org/0000-0003-3182-6924
  • Лілія Іванівна Сверлюк Інститут мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету https://orcid.org/0000-0002-9211-7884
  • Тетяна Володимирівна Потапчук Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0003-1680-6976
Ключові слова: диригентсько-оркестрове мистецтво, еволюція диригування, мова жестів

Анотація

Діяльності диригента, її якісних характеристик, яка у нашому дослідженні розглядається крізь призму дефініції суспільного розвитку, значно еволюціонувала під впливом соціально-економічних, культурно-історичних, моральних і психологічних чинників. Це зумовлює проведення історичного аналізу з метою виявлення генезису диригентського мистецтва, діяльності диригента як педагога, музиканта, керівника, вихователя та його професійної підготовки.

У пропонованій статті розкрито культурно-історичні передумови розвитку диригентсько-оркестрового мистецтва, яке є однією з найдавніших форм музичного втілення. На основі наукових праць здійснено спробу довести, що оркестрове диригування в країнах Західної Європи, на той час мало стихійний характер, передусім воно розвивалося завдяки національним музичним традиціям. У великих містах, де діяли музичні товариства, за сприяння яких було організовано різноманітні оркестри, диригентське мистецтво наближалося до професійного.

Спираючись на історичні джерела та аналіз музичного виконавства того часу, актуалізовано думку що кінець ХVІІІ і початок ХІХ століття – це епоха емансипації і реабілітації диригентського мистецтва. Воно відділилося від інших видів музичної діяльності і стало особливим мистецтвом, що потребувало спеціальних знань та природної обдарованості. В цей час вперше в музичному житті появилися професійні диригенти в сучасному розумінні їх. Проте слід зазначити, що перехід до нової системи диригування здійснювався під тиском передових музикантів того часу, але з великими потугами.

Доведено, що основними етапами еволюції диригентського мистецтва були стихійні і примітивні рухи тіла первісних людей, хейрономія давнього періоду і епоха середньовіччя, пошуки засобів керування ритмічним ансамблем і поява батути з «відбиванням такту» в ХVІ столітті, генерал-бас і диригування за клавесином в ХVІІ-ХVІІІ століттях і, нарешті, виникнення нового стилю з його дуже розвинутою мовою жестів, які успішно використовуються й сьогодні.

Перспективи подальших досліджень вбачаємо у розкритті концепції становлення та розвитку професійного диригентсько-оркестрового мистецтва. Зокрема, детального розгляду потребує дослідження вітчизняного диригентсько-оркестрового мистецтва, його взаємообумовленість з країнами Європи.

Посилання

Ільченко О., Сверлюк Я.В. Методологічні проблеми професійної музичної освіти. Рівне.: Перспектива, 2004. 200 с.
Лошков Ю. Диригентське оркестрове виконавство в контексті української культури ХVІІІ-ХІХ ст. : дис... д-ра наук: 26.00.01 / ХДАК., 2008. 379 с.
Макаренко Г. Творчість диригента в контексті інтегративного підходу : дис... д-ра наук: 17.00.01 К., 2006. 380 с.
Schuneman G. Geschichte des Dirigieren / G.Schuneman. Leipzig Breitkopf-hartel. 1932. 56 p.
Quantz J. Versuch einer Anweisung, die Flöte traversiere zu spielen. Berlin, 1752. P. 68.
Опубліковано
2023-08-29
Як цитувати
Сверлюк, Я. В., Сверлюк, Л. І., & Потапчук, Т. В. (2023). ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ДИРИГЕНТСЬКО-ОРКЕСТРОВОГО МИСТЕЦТВА. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (209), 110-114. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-209-110-114