ВДОСКОНАЛЕНЕ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ЯК СПОСІБ ІННОВАЦІЙНИХ ЗМІН В ОСВІТІ

  • Володимир Анатолійович Панченко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-4927-0330
  • Денис Сергійович Корецький Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0009-0000-0638-201X
Ключові слова: проєкт, інноваційна діяльність, освітня організація, керівник проєкту, команда проєкту, проєктний менеджмент,інновації,інноваційний проєкт, інтелектомісткість, інтелектуальний потенціал, інноваційність, конкурентоспроможність,управління інноваційним проєктом

Анотація

Інноваційні зміни вимагають від освітньої організації особливої діяльності, що відображає зміст та організацію нового. Інноваційний процес є сукупністю окремих стадій, пов'язаних зі змінами, специфіка яких полягає в тому, що вони досягаються за допомогою реалізації інноваційних проєктів в освіті.

У статті розкрито особливості формування системи теоретичних знань і практичних навичок щодо використання методичного апарату та інструментарію управління проєктами для управління інноваційними проєктами в освітній організації.

Проєкт розглядається як унікальний комплекс взаємопов'язаних робіт, що забезпечує створення продукту (послуги) в умовах заданих вимог та обмежень.

Специфіка вітчизняної практики управління проєктами виникає в результаті синтезу різних професійних функцій суб'єктів проєктної діяльності співробітників організації, а також стейкхолдерів. Поширення практики застосування переваг проєктного менеджменту в інноваційної діяльності розглядається як як дієвий інструмент пожвавлення інноваційної активності сучасних освітніх організацій.

Встановлено, що ефективність проєктної діяльності багато в чому обумовлена професійними та особистісними характеристиками керівника проєкту, який повинен мати навички формування та розвитку команди проєкту з урахуванням специфіки унікальних особливостей середовища проєкту.

Доведено, що інноваційні проєкти є модерною формою організації інноваційної діяльності в умовах посилення кризових явищ, швидкої цифровізації і глобалізації економічних процесів, яка здатна забезпечити постійне підвищення інноваційності та конкурентоспроможності освітньої організації.

Обґрунтовано напрями подальших досліджень з удосконалення управління інноваційними проєктами, націлені на посилення інтелектомісткості проєкту, що дає змогу інтелектуалізувати виробничі процеси, пожвавити інноваційну активність та забезпечити підвищення інноваційності освітньої організації.

Посилання

Майорова Т. В. Інвестиційна діяльність : підруч. [для студ. вищ. навч. закл.]: Центр учбовоїлітератури, 2009. 472 с.
Пересада А. А. Проектне фінансування : підручник. К. : КНЕУ, 2005. 761 с.
Іванілов О. С. Економіка підприємств: підруч. К: Центр учбової літератури, 2009. 728 с.
Мойсеєнко І.П. Інвестування: навч. посіб. К.: Знання, 2006. 490 с.
Скрипко, Т.О. Інноваційний менеджмент : підруч. К.: Знання, 2011. 428 с.
Краснокутська Н. В. Інноваційний менеджмент: навч. посіб. К.: КНЕУ, 2003. 504 с.
Управління інноваційними проектами в умовах міжнародної інтеграції : монографія / О. О. Охріменко, Н. Є Скоробогатова, І. М. Манаєнко, Р. С. Яресько. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2018. 262 с.
Опубліковано
2023-08-29
Як цитувати
Панченко, В. А., & Корецький, Д. С. (2023). ВДОСКОНАЛЕНЕ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ЯК СПОСІБ ІННОВАЦІЙНИХ ЗМІН В ОСВІТІ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (209), 71-75. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-209-71-75