ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖІВ ДО ФОРМУВАННЯ ХОРЕОГРАФІЧНИХ УМІНЬ УЧНІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ

Ключові слова: хореографічні вміння, студенти педагогічних коледжів, учні молодшого шкільного віку, хореографічна діяльність

Анотація

У статті автор визначає педагогічні умови готовності студент ів педагогічних коледжів до формування хореографічних умінь учнів молодшого шкільного віку. Хореографія як синтетичне мистецтво являє собою поліхудожню систему розвитку та виховання дітей на основі синтезу музики та пластики, інтеграції різних видів мистецтв (література, музика, театр, живопис, поезія), що дозволяє учасникам долучитися до різних видів художньої творчості.

Заняття танцями на будь-якому якісному рівні сприйняття, пізнання, самостійна творча діяльність, яка не тільки вчить розуміти і створювати прекрасне, а й сприяє розвитку образного мислення та фантазії, стимулює духовні сили та творчий потенціал особистості, надає позитивної енергії, життєрадісної, самостверджуючої впевненості у собі, що в сукупності є підгрунтям для успішного розвитку не тільки спеціальних художніх здібностей, а й загальної універсальної здатності до творчості.

Змістом хореографічної діяльності є рухові дії та операції з опанування танцювальних вмінь і навичок, що виступають основою для створення нових унікальних для дитини хореографічних проявів.

Сутність хореографічної діяльності молодших школярів полягає у танцювально-руховій активності, в ході якої набуваються і вдосконалюються не лише спеціальні хореографічні здібності (еластичність м’язів і суглобів, пластичність та краса рухів, виворітність ніг, легкість стрибків тощо), а й формуються вміння відтворювати, інтерпретувати, створювати різноманітні за видами та жанрами танцювальні твори. В процесі їх виконання в учнів виховуються естетичні смаки, художнє мислення, естетичне ставлення до мистецтва, формується естетична культура, естетичне сприйняття світу, накопичуються художньо-естетичні знання, розвиваються естетичні почуття, судження та вміння, виражаються внутрішні переживання особистості дитини, тобто розкривається її індивідуальність.

Ефективність процесу готовності студентів педагогічних коледжів до формування хореографічних умінь в учнів молодшого шкільного віку закономірно залежить від педагогічних умов, до яких ми віднесли мотивування майбутніх фахівців в галузі хореографічного мистецтів до мистецько-педагогічної діяльності, яка забезпечує послідовне становлення їх творчої індивідуальності; упровадження інноваційних форм і методів навчання, які безпосередньо впливають на готовність студентів педагогічних коледжів до формування хореографічних умінь в учнів молодшого шкільного віку та активізацію рефлексивної діяльності студентів-хореографів щодо можливостей розвитку художньо-творчих здібностей молодших школярів у процесі хореографічної діяльності.

Посилання

Коваль П. М. Педагогічні засади розвитку особистісних якостей молодших школярів засобами ритміки і хореографії: дис на здобуття наук. ступ. канд. пед. наук: спец. 13.00.02 «Теорія та методика навчання (з галузей знань)». Івано-Франківськ, 1998. 182 с.

Мартиненко О. В. Проблеми формування готовності майбутніх педагогів до викладання шкільного курсу хореографії. Сучасна професійна підготовка вчителя до викладання мистецьких дисциплін у загальноосвітній школі: проблеми, пошуки, знахідки: монографія / О. Д. Бузова, В. В. Бурназова, В. В. Григорєва та ін.; [ред. А. І. Омель- ченко]. Донецьк : вид-во «Ноулідж», 2010. С. 121–137.

Миропольська Н. Уроки художньо-естетичного циклу в школі: навчання і виховання: навч. посіб. Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. 240 с.

Ростовська Ю. О. Формування педагогічних переконань майбутніх учителів хореографії: монографія. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2016. 106 с.

Рубинштейн С. Л. Основы общей психологии. СПб.: Питер, 2000. 685 с.

Тараненко Ю. П. Підготовка майбутніх учителів хореографії до розвитку художньо-творчих здібностей молодших школярів: дис на здобуття наук. ступ. канд. пед. наук: спец. 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. Бердянськ, 2017. 282 с.

Федій О. А. Підготовка педагогів до використання засобів естетотерапії: теорія і практика: монографія. Полтава: ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2009. 404 с.

Філімонова О. Актуальні проблеми професійної підготовки майбутніх хореографів: Електронний ресурс. Режим доступу: http://oldconf.neasmo.org.ua/node/1538.

Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Разводова, М. В. (2022). ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖІВ ДО ФОРМУВАННЯ ХОРЕОГРАФІЧНИХ УМІНЬ УЧНІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, (207), 283-287. https://doi.org/10.36550/2415-7988-2022-1-207-283-287