ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЗАСОБАМИ ЧЕРЛІДЕНГУ - Шевченко, Ольга (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Стаття присвячена проблемі підготовки майбутніх учителів фізичної культури. Проведений аналіз джерел довів, що сучасна система освіти значно розширила функції вчителя, вимагаючи від нього мобільності, здатності адаптуватися до нових соціальних ситуацій і вимог, творчого підходу до виконання професійних завдань та володіння сучасними знаннями, навичками і компетенціями. З’ясовано, що майбутній вчитель повинен бути здатним до творчої організації освітнього процесу, здійснювати наукові дослідження педагогічного процесу, вільно володіти методологією педагогіки, опановувати новими технологіями та інформаційними системами узагальнювати передовий педагогічний і методичний досвід, критично оцінювати результати власної роботи, творчо працювати у напрямку професійного самовдосконалення. Доведено, що саме під час вивчення освітнього компоненту «Черліденг» може бути реалізовано завдання дослідження. Черліденг як сучасний вид фізичної активності та творчого самовираження набуває все більшої популярності серед студентської молоді. Його інтеграція в освітній процес закладів вищої освіти відкриває нові можливості для гармонійного розвитку особистості, формування командного духу та зміцнення фізичного здоров’я. Обґрунтовано, що черліденг сприяє фізичному розвитку студентів, позитивно впливає на загальний стан здоров’я та підвищує працездатність студентів. Це командний вид діяльності, що вимагає взаємодії, довіри та відповідальності. Студенти навчаються ефективно комунікувати, підтримувати одне одного та працювати на спільний результат. У процесі підготовки виступів студенти часто беруть на себе ролі лідерів, координаторів чи організаторів, що сприяє розвитку управлінських і організаційних здібностей. Визначено, що участь у творчій та спортивній діяльності допомагає здобувачам освіти знизити рівень стресу, покращує емоційний стан і, як наслідок, позитивно впливає на навчальну мотивацію. Отже, підготовка майбутніх учителів фізичної культури спрямована на формування фахівця, який володіє системою психолого-педагогічних знань, усвідомлює їх значення для організації освітнього процесу, формує у вихованців любов і повагу до професії вчителя, викликає бажання займатись руховою активністю, фізичною культурою, спортом та хореографією. Важливу роль в цьому відіграють вміння та навички, які відповідають саме за ефективне суб’єкт-суб’єктне відношення у освітньому середовищі.