ПРАКТИКИ РОЗВИТКУ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ І ПОТЕНЦІАЛ МУЛЬТИЛІНГВАЛЬНОГО ПІДХОДУ - Смужаниця, Діана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто практики розвитку міжкультурної комунікації у професійній підготовці фахівців та обґрунтовано потенціал мультилінгвального підходу в іншомовній освіті. Актуальність дослідження зумовлена тим, що сучасна професійна діяльність дедалі частіше відбувається в багатомовному й культурно різнорідному середовищі, де фахівець має не лише володіти іноземною мовою, а й уміти інтерпретувати культурні смисли, адаптувати повідомлення до адресата, діяти в умовах мовної асиметрії та відновлювати порозуміння в разі комунікативних труднощів. Метою статті є узагальнення сучасних практик розвитку міжкультурної комунікації у підготовці фахівців та визначення можливостей мультилінгвального підходу для оновлення іншомовної підготовки. Методологічну основу дослідження становлять аналіз наукових джерел, порівняння, систематизація та теоретичне узагальнення. У статті показано, що міжкультурна комунікація не формується лише через засвоєння іншомовної лексики, граматики або типових професійних діалогів. Вона потребує роботи з автентичними матеріалами, професійними кейсами, інтерактивними завданнями, проєктною взаємодією, контентно-мовним інтегрованим навчанням, трансмовними практиками, цифровими ресурсами та рефлексивним оцінюванням. Виокремлено чотири блоки практик: робота з автентичними професійними матеріалами й кейсами; інтерактивні та проєктні практики; CLIL і трансмовні практики; цифрові, AI-підтримані та рефлексивно-оцінювальні практики. Обґрунтовано, що мультилінгвальний підхід дає змогу розглядати рідну мову, іноземну мову, професійну термінологію, міжнародні поняття, цифрові засоби перекладу й комунікації як взаємопов’язані ресурси професійного мислення та міжкультурного порозуміння. Зроблено висновок, що використання мультилінгвального підходу є доцільним для формування мовної гнучкості, культурної чутливості, здатності до медіації та готовності фахівців діяти в багатомовному професійному середовищі.