МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ПІНДІНШАНСЬКОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО КОЛЕДЖУ - Сюй, Пей (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню процесу формування іншомовної компетентності студентів професійно-технічних коледжів за допомогою впровадження метакогнітивних практик у навчальний процес вивчення іноземних мов. Актуальність роботи зумовлена зростаючою потребою у розвитку автономності учнів та формування у них навичок саморегуляції пізнавальної діяльності в умовах сучасного інформаційного суспільства. У статті розкривається теоретична сутність метакогнітивних знань та представлено метакогнітивну стратегію як інтегративну особистісну освіту, що включає метакогнітивні знання, навички планування, моніторингу та оцінки власної навчальної діяльності. Особлива увага приділяється аналізу рефлексивних практик як інструменту розвитку метакогнітивних здібностей студентів. Досліджено навчальну програму формування іншомовної компетентності Піндіншанського політехнічному коледжу засобами метакогнітивних стратегій, принципи її побудови.Розглянуто особливості моделі формування іншомовної компетентності студентів технічних спеціальностей, яку використовують у Піндіншанському політехнічному коледжі. Встановлено, що модель включає чотири блоки: дидактично-методологічний, мотиваційно-цільовий, змістовно-процесуальний, оціночно-результативний. Встановлено, що використання метакогніції в освітньому процесі значно підвищує мотивацію та контекстуалізує використання іноземної мови через залучення ділових документів, кейсів, сценаріїв тощо. Виявлено, що систематичне використання метакогнітивних практик сприяє розвитку навичок самоаналізу, планування навчальної діяльності, самооцінки та коригування стратегій вивчення іноземної мови. Практична значущість дослідження полягає у апробації конкретної моделі формування іншомовної компетентності студентів Піндіншанського політехнічного коледжу засобами метакогнітивних стратегій. Головним досягненням використання даної моделі є підвищення відповідальності студентів за своє навчання іноземної мови, рефлексії власних підходів до навчання, рівня знань іноземної мови.