ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Рацул, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто проблему формування інформаційної культури здобувачів освіти в умовах цифрової трансформації освітнього середовища. Актуальність дослідження зумовлена зростанням обсягів інформації, активним поширенням цифрових технологій та необхідністю підготовки особистості до ефективної діяльності в інформаційному суспільстві. У сучасних умовах інформаційна культура виступає не лише як складова професійної підготовки, а як базова характеристика особистості, що визначає її здатність орієнтуватися в інформаційному просторі, здійснювати критичний аналіз даних та приймати обґрунтовані рішення.Метою статті є обґрунтування сутності інформаційної культури та визначення особливостей її формування у здобувачів освіти в умовах цифровізації освітнього процесу. У роботі уточнено зміст поняття «інформаційна культура», виокремлено її основні структурні компоненти, серед яких цифрова грамотність, медіаосвіта, критичне мислення та навички безпечної роботи з інформацією. Розкрито роль інформаційної культури у формуванні сучасного фахівця, здатного ефективно працювати з інформаційними ресурсами та адаптуватися до швидких змін.У результаті дослідження встановлено, що формування інформаційної культури має здійснюватися системно, через інтеграцію відповідних компетентностей у зміст навчання, використання сучасних освітніх технологій та розвиток активної пізнавальної діяльності здобувачів освіти. Обґрунтовано значення медіаосвіти як інструменту формування критичного ставлення до інформації та протидії дезінформації. Визначено основні виклики, серед яких цифровий розрив, інформаційна перевантаженість, поширення фейкових повідомлень та загрози інформаційній безпеці.Зроблено висновок, що формування інформаційної культури є одним із пріоритетних напрямів розвитку сучасної освіти, оскільки вона забезпечує підготовку здобувачів освіти до активної участі в інформаційному суспільстві та сприяє розвитку їхнього особистісного і професійного потенціалу.