ФОНДИ ДЕРЖАВНОГО АРХІВУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЯК ДЖЕРЕЛА ДО ВИВЧЕННЯ СТАНОВЛЕННЯ Й РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ НА ПОДІЛЛІ (1920-1960 РР.) - Вовковинський, Олександр (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз архівних фондів Державного архіву Вінницької області як джерельної бази для дослідження становлення й розвитку професійної підготовки вчителів на Поділлі у 1920–1960-х роках. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переосмислення історичного досвіду підготовки педагогічних кадрів у контексті сучасних освітніх трансформацій та недостатнім рівнем вивченості цієї проблематики на регіональному рівні.Проаналізовано документи дорадянського та радянського періодів, які відображають діяльність різних типів педагогічних навчальних закладів: учительських семінарій, інститутів, педагогічних технікумів і трирічних педагогічних курсів. Встановлено, що ці джерела містять цінну інформацію про організацію освітнього процесу, зміст навчання, кадрове забезпечення, методи викладання та особливості управління освітніми установами. Особливу увагу приділено аналізу протоколів педагогічних рад, навчальних планів, звітної документації, екзаменаційних матеріалів та особових справ студентів і викладачів.З’ясовано, що архівні матеріали дають змогу простежити еволюцію педагогічної освіти на Поділлі, виявити її регіональні особливості, а також реконструювати вимоги до професійної підготовки вчителів у різні історичні періоди. Доведено, що система підготовки педагогічних кадрів формувалася в умовах складних суспільно-політичних трансформацій, що суттєво впливало на зміст і організацію навчання.Обґрунтовано, що фонди Державного архіву Вінницької області становлять важливу та репрезентативну джерельну базу, яка відкриває широкі можливості для подальших історико-педагогічних досліджень і може бути використана для вдосконалення сучасної системи підготовки педагогічних кадрів в Україні. Доведено доцільність залучення архівних матеріалів у сучасних наукових студіях та освітній практиці.