МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ - Борисенко, Оксана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У дослідженні розглянуто сутність моніторингу як ключового інструменту забезпечення якості освітнього процесу в сучасних закладах освіти. Основну увагу приділено характеристиці теоретичних засад освітнього моніторингу, його функцій, видів, етапів організації та ролі в системі управління якістю освіти. Підкреслено, що моніторинг виступає не лише як механізм збору даних, а й як комплексний процес, що забезпечує системність, об’єктивність та наукову обґрунтованість управлінських рішень. У роботі порушено проблему відсутності цілісної та уніфікованої системи моніторингу якості освіти, що ускладнює отримання достовірної інформації про результати освітньої діяльності, рівень сформованості компетентностей здобувачів освіти та ефективність управлінських стратегій. Узагальнено результати досліджень вітчизняних і зарубіжних учених щодо впровадження моніторингових процедур у практику діяльності закладів освіти. Метою дослідження є обґрунтування значення моніторингу як системного процесу збору, аналізу й інтерпретації даних для підвищення якості освітнього процесу та професійної підготовки здобувачів освіти. У результаті дослідження узагальнено основні підходи до організації моніторингових досліджень, визначено їх ключові завдання та функції, а також доведено, що ефективне впровадження моніторингу сприяє своєчасному виявленню проблем, удосконаленню освітньої діяльності, підвищенню рівня освітніх результатів і прийняттю обґрунтованих управлінських рішень. Особливу увагу приділено аналізу інструментарію моніторингу, що включає методи збору кількісних і якісних даних, технології їх обробки та інтерпретації, а також механізми використання результатів для стратегічного планування розвитку закладу освіти. Обґрунтовано необхідність подальшого розвитку систем моніторингу як важливого чинника підвищення якості освіти, забезпечення сталого розвитку закладів освіти та формування конкурентоспроможного освітнього середовища, здатного відповідати сучасним викликам і потребам суспільства. Визначено перспективи подальших досліджень, які полягають в удосконаленні методів збору й аналізу даних, розширенні інструментарію моніторингу та впровадженні сучасних цифрових технологій у практику освітньої діяльності.