СТАНОВЛЕННЯ ФЕНОМЕНА «КОМУНІКАТИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ» - Хребтов, Максим (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У поданому дослідженні розглядається проблема становлення феномена комунікативної компетентності студентів педагогічних спеціальностей у контексті сучасного компетентнісного підходу до освіти. Акцентується увага на необхідності формування особистості майбутнього педагога як саморозвивальної системи, здатної ефективно діяти в умовах динамічних суспільних змін і професійних викликів.Обґрунтовано, що сучасна підготовка педагогічних кадрів має бути спрямована не лише на засвоєння теоретичних знань, а й на розвиток практичних умінь, мотивації до професійної діяльності, здатності до самонавчання та партнерської взаємодії з учнями. Особлива роль у цьому процесі відводиться комунікативній компетентності як ключовій складовій професійної компетентності педагога.У роботі здійснено аналіз наукових підходів до визначення поняття «комунікація» та «комунікативна компетентність», що дозволило виявити їх багатозначність, складність і міждисциплінарний характер. Встановлено, що комунікація виступає універсальною умовою існування людини та важливим чинником її соціалізації і професійної реалізації.Розкрито історичний розвиток уявлень про комунікацію – від античних риторичних традицій до сучасних наукових концепцій, що сформувалися під впливом розвитку соціології, психології, філософії та теорії інформації. Показано, що в різні історичні епохи комунікація розглядалася як важливий інструмент впливу, взаємодії та організації суспільного життя.У дослідженні окреслено основні підходи до трактування комунікації в науковій думці Нового часу та ХХ століття, зокрема через призму філософських, семіотичних і соціально-психологічних концепцій. Підкреслено значення знакової природи комунікації та її ролі у формуванні соціального досвіду.Визначено, що сучасна теорія комунікації зосереджується передусім на соціальному аспекті, де комунікація постає як процес передавання інформації та організації спільної діяльності людей. Доведено, що ефективність комунікативної взаємодії залежить від узгодженості цілей, цінностей, мотивів і установок її учасників.Звернуто увагу на недостатню розробленість проблеми формування комунікативної компетентності у вищій педагогічній освіті, зокрема відсутність єдиних підходів до її структури, змісту та критеріїв оцінювання. Це зумовлює необхідність подальших наукових досліджень і розроблення ефективних педагогічних технологій.Узагальнено, що комунікативна компетентність є невід’ємною складовою професійної діяльності педагога, оскільки забезпечує ефективну взаємодію з учнями та сприяє успішній реалізації освітнього процесу. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням методик формування цієї компетентності та впровадженням практико-орієнтованих підходів у систему підготовки майбутніх учителів.