ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДИЗАЙНЕРІВ АНІМАЦІЇ: ДОСВІД ВИЩОЇ ШКОЛИ КНР ТА УКРАЇНИ - Потапчук, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено ґрунтовний порівняльний аналіз інноваційних підходів до формування професійної компетентності дизайнерів анімації в закладах вищої освіти України та Китайської Народної Республіки. Розкрито сутність проєктувальної компетентності як складного інтегративного утворення, що поєднує в собі художньо-естетичний базис, технологічну грамотність та готовність до інноваційної діяльності в динамічному медіасередовищі.У роботі деталізовано специфіку китайської моделі підготовки, яка базується на принципах гнучкої тривалості навчання та глибокої інтеграції академічного процесу з виробничими циклами провідних анімаційних студій. Особливу увагу приділено аналізу моделі «3+1» та впровадженню концепції «подвійного режиму навчання», що дозволяє студентам КНР опановувати високотехнологічні інструменти (3D-фрактальну генерацію, хмарний рендеринг, штучний інтелект) у межах реальних індустріальних кейсів.Водночас висвітлено особливості української вищої школи, де пріоритетним залишається розвиток унікального авторського стилю на фундаменті класичної академічної художньої освіти. Доведено, що впровадження анімації в українських ЗВО має виражений проєктно-орієнтований характер, спрямований на формування візуальної культури та креативного мислення здобувачів. Обґрунтовано роль міждисциплінарних зв’язків та інтерактивних форм навчання у підвищенні ефективності фахової підготовки.Шляхом компаративного аналізу виявлено спільні проблеми обох систем, зокрема інерційність методичного забезпечення та дефіцит актуальних навчальних ресурсів, що не встигають за оновленням програмного інструментарію. Автор пропонує шляхи адаптації кращого зарубіжного досвіду, зокрема створення індустріальних технопарків на базі університетів та розробку спільних освітніх програм, що дозволить інтегрувати технологічну потужність Китаю з творчим потенціалом України. Доведено, що синергія цих підходів є запорукою підготовки конкурентоспроможних фахівців, здатних до продуктивної самореалізації на глобальному ринку анімаційного дизайну.