ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОЇ РЕАДАПТАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ БОЙОВИХ ДІЙ ЗАСОБАМИ АДАПТИВНИХ ВИДІВ СПОРТУ - Шостак, Ігор; Лопатюк, Олена; Лунгу, Дмитро; Харитоненко, Євген (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто проблему визначення та наукового обґрунтування педагогічних умов фізкультурно-спортивної реадаптації ветеранів бойових дій засобами адаптивних видів спорту. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості ветеранів війни в Україні, які потребують комплексного відновлення фізичного, психоемоційного та соціального потенціалу після участі у бойових діях. Обґрунтовано, що фізична культура і спорт, зокрема адаптивні види спорту, можуть виступати ефективним педагогічним засобом відновлення фізичної працездатності, формування мотивації до активного способу життя та соціальної інтеграції ветеранів.Проаналізовано сучасні наукові підходи до використання фізичної активності у процесі реабілітації та реадаптації військовослужбовців і ветеранів війни. Встановлено, що систематичні заняття адаптивними видами спорту сприяють покращенню функціонального стану організму, зниженню проявів посттравматичного стресового розладу, підвищенню рівня психологічної стійкості та формуванню позитивної соціальної взаємодії.У результаті теоретичного аналізу та узагальнення наукових джерел окреслено педагогічні умови фізкультурно-спортивної реадаптації ветеранів бойових дій, серед яких: інтеграція фізкультурно-оздоровчих і психологічних компонентів відновлення, використання адаптивних видів спорту як засобу формування мотивації до рухової активності, поступове функціональне навантаження з урахуванням індивідуальних можливостей ветеранів, групова організація занять, спрямована на розвиток соціальної взаємодії, а також створення безпечного та підтримувального освітнього середовища.Зазначено, що реалізація визначених педагогічних умов сприяє підвищенню ефективності фізкультурно-спортивних програм реадаптації та формуванню стійкої мотивації ветеранів до систематичних занять фізичною культурою і спортом.