ДИДАКТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПЕДАГОГІЧНОГО СИТУАТИВНОГО МОДЕЛЮВАННЯ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ ЛЕКСИЧНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ - Северіна, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті досліджено ефективність ситуативного моделювання як провідної дидактичної стратегії навчання професійної лексики у майбутніх учителів іноземних мов. В умовах реформування Нової української школи зростає потреба у фахівцях, які володіють не лише теоретичними лінгвістичними знаннями, а й функціональною здатністю оперувати ними у комунікативному середовищі. Автором обґрунтовано, що традиційні методи репродуктивного навчання та статичне накопичення словникового запасу не забезпечують формування «лексичної готовності» як функціональної здатності миттєво відтворювати спеціалізовану педагогічну термінологію в умовах високого когнітивного навантаження реального заняття.У дослідженні ідентифіковано стійкий «мобілізаційний розрив», за якого студенти з високим рівнем рецептивного словника не здатні активувати ці лексеми під час виконання практичних завдань, що призводить до лінгвістичної фосилізації та підвищення мовленнєвої тривожності. Для подолання цієї розбіжності у роботі проаналізовано теоретичні засади ситуативного підходу, що ґрунтуються на соціальному конструктивізмі та лексичному підході. Визначено чотири методичні умови успішної імплементації: професійна автентичність сценаріїв, лексичний скафолдінг через використання карт активних глосаріїв, траєкторія поступового ускладнення завдань (від мікровикладання до макромоделювання) та обов’язковість рефлексивного дебрифінгу із застосуванням відеоаналізу.Емпірична частина дослідження демонструє кількісний та якісний вплив ситуативного моделювання на групу з 17 майбутніх учителів. Ключові показники ефективності, такі як темп мовлення (слів за хвилину) та щільність професійної лексики, продемонстрували суттєве зростання (+36,1% та +94,5% відповідно). Результати свідчать, що моделювання ситуацій дозволяє подолати штучність університетського навчання та наблизити його до автентичності професійної діяльності, перетворюючи «інертні знання» на гнучкий інструмент управління класом. Зроблено висновок, що ситуативне моделювання є невід’ємною частиною формування професійної ідентичності вчителя, забезпечуючи чіткість, авторитетність та вільне володіння специфічним регістром педагогічного дискурсу.