ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДО ТЕОРЕТИЧНОЇ ТА ПРАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЗВО - Білан, Валентина; Бевзюк, Марина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз проблеми формування готовності майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти до здійснення теоретичної та практичної діяльності засобами інформаційних технологій у закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена сучасними тенденціями цифровізації освітнього простору, підвищенням вимог до професійної компетентності педагогічних працівників та необхідністю ефективної інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій у процес підготовки фахівців дошкільної освіти.У роботі уточнено сутність поняття «готовність майбутніх вихователів до професійної діяльності» як інтегративної характеристики особистості, що охоплює мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний та рефлексивно-оцінний компоненти. Розкрито зміст кожного з компонентів та визначено їх роль у забезпеченні ефективної професійної діяльності вихователя в умовах цифрового освітнього середовища.Проаналізовано дидактичний потенціал інформаційних технологій як засобу підвищення якості теоретичної підготовки та практичної спрямованості навчання. Особливу увагу приділено використанню цифрових освітніх ресурсів, мультимедійних засобів, онлайн-платформ, інтерактивних методів навчання та елементів змішаного й дистанційного навчання у процесі професійної підготовки майбутніх вихователів. Обґрунтовано значення інформаційних технологій для розвитку ключових і фахових компетентностей, зокрема цифрової, комунікативної, методичної та інноваційної.Визначено та теоретично обґрунтовано педагогічні умови ефективного формування готовності майбутніх вихователів, серед яких: цілеспрямована інтеграція інформаційних технологій у зміст освітніх компонентів, створення інформаційно-освітнього середовища у ЗВО, застосування практико-орієнтованих завдань, активізація самостійної роботи здобувачів освіти, формування позитивної мотивації до використання ІКТ у професійній діяльності.Окреслено результати, які свідчать про підвищення рівня сформованості професійної готовності майбутніх вихователів за умов системного використання інформаційних технологій у навчальному процесі. Наголошено на важливості поєднання теоретичних знань із практичними вміннями та навичками застосування ІКТ у роботі з дітьми дошкільного віку.Зроблено висновок, що впровадження інформаційних технологій у професійну підготовку майбутніх вихователів сприяє підвищенню якості освітнього процесу, розвитку їхньої професійної мобільності, творчого потенціалу та готовності до інноваційної педагогічної діяльності в умовах сучасного закладу дошкільної освіти.