АДАПТАЦІЯ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЗВО ДО ІНТЕГРАЦІЇ АВТЕНТИЧНИХ РЕСУРСІВ У ПІДГОТОВКУ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-БУДІВЕЛЬНИКІВ - Андрощук, Катерина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто проблему адаптації освітнього середовища закладу вищої освіти до інтеграції автентичних англомовних ресурсів у процес професійної підготовки майбутніх інженерів-будівельників. Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами у вищій технічній освіті України, потребами повоєнної відбудови, цифровізацією будівельної галузі та активною інтеграцією у міжнародний професійний простір, що підвищує вимоги до рівня іншомовної професійної компетентності фахівців. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційного мовного навчання до професійно орієнтованої моделі підготовки, заснованої на системному використанні автентичних матеріалів: міжнародних стандартів (ISO, EN, ASTM), технічної документації, BIM-моделей, інструкцій до обладнання, професійних звітів і відеоресурсів.Метою статті визначено теоретичне обґрунтування та практичний аналіз стратегій адаптації освітнього середовища ЗВО до інтеграції автентичних ресурсів у систему іншомовної підготовки майбутніх інженерів-будівельників. У роботі проаналізовано сучасні наукові підходи до розвитку професійної іншомовної компетентності студентів технічних спеціальностей, окреслено потенціал ESP, CLIL та цифрових освітніх технологій у модернізації змісту навчання. Визначено методологічну основу інтеграції автентичних матеріалів, що охоплює компетентнісний, комунікативний, діяльнісний і контекстний підходи, які забезпечують формування здатності студентів до роботи з реальними професійними текстами та комунікативними ситуаціями.У статті запропоновано комплекс стратегій адаптації освітнього середовища: створення структурованих цифрових бібліотек автентичних матеріалів; розроблення лінгвістично-професійних модулів, інтегрованих із фаховими дисциплінами; оновлення навчальних планів шляхом упровадження курсів ESP і міждисциплінарної співпраці викладачів. Доведено, що системна трансформація освітнього простору забезпечує підвищення мотивації студентів, розвиток критичного мислення, формування професійної термінологічної компетентності та готовності до діяльності в міжнародному будівельному середовищі, а відтак є необхідною умовою формування конкурентоспроможного інженера-будівельника, здатного ефективно здійснювати професійну комунікацію англійською мовою в умовах глобалізованого ринку праці.