ЕФЕКТИВНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНИХ СТРАТЕГІЙ ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК БЕЗПЕКИ У ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ - Савченко, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз та обґрунтовано психолого-педагогічні умови формування навичок безпечної поведінки у дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивному освітньому середовищі. Актуальність проблеми зумовлена необхідністю забезпечення права кожної дитини на безпечне освітнє середовище в умовах сучасних соціальних викликів, зокрема воєнних загроз, надзвичайних ситуацій та зростання інформаційних ризиків. Адже за даними досліджень, із 129 тис. дітей з особливими освітніми потребами, які інтегровані до закладів загальної середньої освіти, 45 відсотків складають діти з інвалідністю. Визначено основні групи ризиків, характерні для дітей з ООП: фізичні, соціальні, психологічні, інформаційні та поведінкові. Доведено, що вразливість цієї категорії учнів пов’язана як з індивідуальними особливостями розвитку, так і з недостатньою адаптованістю освітнього середовища.Обґрунтовано ефективність комплексу педагогічних стратегій: моделювання поведінки, використання візуальної підтримки, позитивного підкріплення, ситуативного навчання, індивідуальних поведінкових планів, співнавчання з ровесниками, психоемоційної підтримки та навчання через казкотерапевтичні засоби. Підкреслено необхідність міждисциплінарної взаємодії педагогів, психологів і батьків. Встановлено, що результативність формування безпечної поведінки забезпечується системністю, індивідуалізацією та практичною спрямованістю освітнього процесу. Комбінування різних стратегій, комплексне застосування педагогічних підходів сприяє розвитку життєво важливих компетентностей та підвищує рівень соціальної адаптації дітей з ООП, забезпечує розвиток життєво важливих навичок безпечної поведінки, які допоможуть їм орієнтуватися у складному соціальному просторі.Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною перевіркою запропонованих стратегій в умовах українських закладів освіти.