КЕЙС-МЕТОД ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ МІЖДИСЦИПЛІНАРНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАГІСТРАНТІВ У ЦИФРОВОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Романенко, Тетяна; Русіна, Наталія; Кулик, Людмила (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто ролі міждисциплінарної інтеграції знань у процесі розв’язання кейсових завдань, що поєднують елементи інформатики, математики, фізики, педагогіки та інших дисицплін. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні та аналізі можливостей використання кейс-методу як ефективного педагогічного інструменту формування міждисциплінарних компетентностей магістрантів у цифровому освітньому середовищі, а також у визначенні їх ролі в контексті інтеграції знань із різних дисциплін, підвищенні практичної спрямованості освітнього процесу. З метою визначення специфіки впровадження компетентнісного підходу в освітньому процесі було проведено порівняльний аналіз традиційних і активних методів навчання.Описано фрагмент прикладу реалізації кейс-гри «Аналіз цифрового сліду здобувачів освіти», спрямованої на розвиток аналітичних, комунікативних і управлінських навичок магістрантів. У дослідженні було опитано здобувачів вищої освіти щодо використання кейс-методу у навчальному процесі та їх ставлення до цієї педагогічної технології. Результати проведеного опитування засвідчили, що застосування кейс-методу позитивно впливає на формування професійних компетентностей здобувачів освіти, а також сприяє розвитку аналітичного мислення, комунікативних умінь і навичок ефективної командної взаємодії. Встановлено, що участь у кейс-грі, попри наявність певних труднощів у процесі її виконання, є дієвим засобом формування як професійних, так і міждисциплінарних компетентностей здобувачів вищої освіти.Проведено аналіз можливостей інтеграції кейс-методу в умовах цифрового освітнього середовища, що надав можливість визначити навчальні дисципліни, у межах яких доцільним є поєднання змісту навчання та використання кейсових технологій.Таким чином, кейс-метод є ефективним педагогічним інструментом формування міждисциплінарних компетентностей магістрантів у цифровому освітньому середовищі, оскільки він забезпечує інтеграцію знань із різних галузей, сприяє розвитку професійного мислення, умінню здійснювати аналіз даних та формулювати обґрунтовані висновки.