ІНКЛЮЗИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО ПЕДАГОГА - Дубінка, Микола (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розкрито зміст і співвідношення понять «компетентність», «професійна компетентність» та «інклюзивна компетентність» у структурі професійної підготовки сучасного вчителя. З’ясовано, що професійна компетентність педагога виявляється у поєднанні його теоретичної обізнаності та практичної готовності до ефективного виконання професійних функцій у різних педагогічних ситуаціях. Інклюзивну освіту охарактеризовано як систему освітніх послуг, що базується на принципах забезпечення права кожної дитини на здобуття освіти та можливості навчатися за місцем проживання у спільному освітньому середовищі. Інклюзивна компетентність визначено як інтегральну характеристику професійної підготовленості педагога, що відображає рівень його знань, умінь і готовності здійснювати педагогічну діяльність в умовах інклюзивного навчання.У дослідженні виокремлено основні компоненти інклюзивної компетентності: мотиваційний, когнітивний, операційний та рефлексивний. Мотиваційний компонент характеризує професійну спрямованість педагога, систему його ціннісних орієнтацій, мотивів і потреб, що визначають ставлення до інклюзивної освіти та зумовлюють готовність до професійної діяльності у відповідному середовищі. Когнітивний компонент пов’язаний із формуванням цілісної системи знань про особливості соціально-педагогічної діяльності, закономірності розвитку дітей з різними освітніми потребами, а також сприяє розширенню когнітивного досвіду та активізації пізнавальної діяльності майбутнього фахівця. Рефлексивний компонент проявляється у здатності педагога аналізувати власну професійну діяльність, усвідомлювати її результати, переосмислювати особистісні досягнення та професійні можливості, здійснювати самоконтроль і саморегуляцію, що забезпечує подальший професійний розвиток. Операційний компонент охоплює практичні вміння та навички реалізації інклюзивного навчання, зокрема здатність застосовувати ефективні педагогічні технології, вирішувати професійні завдання соціально-педагогічної діяльності та сприяти інтеграції дітей і молоді з особливими освітніми потребами в освітній простір закладу освіти.У статті обґрунтовано доцільність розгляду інклюзивної компетентності як важливої складової професійної компетентності педагога та визначено її значення як спеціальної компетентності, необхідної для успішної реалізації принципів інклюзивної освіти.