РОЗВИТОК УМІНЬ НАВЧАЛЬНОЇ САМООРГАНІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ЯК СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ДИДАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Княжева, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У сучасних умовах трансформації вищої педагогічної освіти особливої актуальності набуває проблема розвитку умінь навчальної самоорганізації майбутніх педагогів як важливої передумови їхньої професійної успішності. Зростання вимог до автономності, відповідальності та здатності до безперервного саморозвитку зумовлює необхідність цілеспрямованого формування у здобувачів вищої освіти умінь раціонально організовувати власну навчальну діяльність. У статті здійснено теоретичне обґрунтування дидактичних аспектів розвитку умінь навчальної самоорганізації майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки в закладах вищої освіти. З’ясовано, що навчальна самоорганізація є інтегративною якістю особистості, що забезпечує ефективність освітньої діяльності та виступає важливою складовою професійної компетентності майбутнього вчителя. Визначено та схарактеризовано основні дидактичні аспекти розвитку означених умінь, зокрема: змістовий аспект, що передбачає наповнення освітнього процесу знаннями про ефективні стратегії навчання, організацію часу, рефлексивні практики та засоби самоконтролю; процесуально-методичний аспект, пов’язаний із застосуванням активних і інтерактивних методів навчання (проєктування, аналіз педагогічних ситуацій, портфоліо, рефлексивні практики); організаційний аспект, що полягає у створенні гнучкого освітнього середовища з можливостями вибору, самостійного планування та побудови індивідуальної освітньої траєкторії; рефлексивно-оцінювальний аспект, спрямований на розвиток здатності до самоаналізу, адекватного самооцінювання та вдосконалення власної навчальної діяльності. Обґрунтовано, що ефективність цього процесу забезпечується впровадженням активних та інтерактивних методів навчання, створенням варіативного освітнього середовища, а також системною організацією рефлексивної діяльності здобувачів освіти.