СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОБРОБКИ МАТЕРІАЛІВ У ПРОЄКТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСТВА В УМОВАХ МІЖШКІЛЬНОГО РЕСУРСНОГО ЦЕНТРУ - Абрамова, Оксана; Мироненко, Наталя; Пуляк, Ольга; Ткачук, Андрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні засади реалізації проєктної діяльності в умовах міжшкільних ресурсних центрів (МРЦ) як інноваційних освітніх хабів. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією технологічної підготовки в межах концепції Нової української школи (НУШ), що передбачає перехід до компетентнісної парадигми та необхідність підготовки молоді до відбудови країни. Авторами проаналізовано досвід МРЦ (зокрема м. Кропивницький та Гайворонського МРЦ) як ефективних майданчиків для концентрації високотехнологічного обладнання та реалізації STEM-підходу. Особливу увагу приділено інтеграції сучасних технологій обробки матеріалів – від традиційної механічної обробки до цифрового проєктування та адитивного виробництва. Обґрунтовано доцільність застосування моделі «перевернутого класу» як засобу інтенсифікації освітнього процесу. Доведено, що такий підхід дозволяє перенести когнітивну підготовку в дистанційне середовище, що забезпечує вивільнення часу для практичної діяльності та формування інженерного мислення учнів. У статті запропоновано доповнити традиційний алгоритм проєктної діяльності дослідженням, тестуванням та вдосконаленням, рефлексією тощо. Висвітлено роль МРЦ у професійному самовизначенні учнів, національно-патріотичному вихованні. Визначено нові професійні ролі вчителя технологій як фасилітатора та менеджера індивідуальної освітньої траєкторії в кризових умовах.