ВИКОРИСТАННЯ ДИЗАЙНУ ТА ХУДОЖНЬОЇ ПРАЦІ ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ МОВЛЕННЄВОГО, ПІЗНАВАЛЬНОГО ТА СЕНСОРНОГО-ПІЗНАВАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В ЗДО - Котелянець, Наталка (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглядається використання дизайну та художньої праці у закладах дошкільної освіти як ефективного інструменту інтеграції мовленнєвого, пізнавального та сенсорно‑пізнавального розвитку дітей. Показано, що художньо-творча діяльність, включаючи малювання, аплікацію, конструювання та сюжетно-рольові ігри, сприяє формуванню комплексних компетенцій дошкільників, розвиває мовлення, когнітивні навички, сенсорне сприйняття та дрібну моторику.Проаналізовано, як інтеграція різних видів діяльності забезпечує розвиток мовленнєвої активності, логічного та критичного мислення, креативності, а також здатності дітей до самостійного вирішення завдань, формулювання гіпотез, планування послідовності дій, опису процесу та оцінки власних результатів. Особливу увагу приділено ролі педагога, який виступає координатором та модератором, створює умови для самостійного експериментування і творчого пошуку, стимулює комунікацію та пізнавальну активність, підтримує розвиток мовлення й когнітивних процесів у дітей.Висвітлено методи використання дизайну та художньої праці у ЗДО, зокрема: малювання та живопис, аплікація та колаж, конструювання та моделювання, дизайнерські завдання та творчі проєкти, ігрові та сюжетно-рольові вправи. Обґрунтовано, що системне застосування цих методів сприяє формуванню інтегрованих компетенцій дітей, забезпечує комплексний розвиток особистості та підготовку до подальшого навчання у школі.У статті окреслено очікувані педагогічні результати: підвищення мовленнєвої активності, розвиток когнітивних і логічних навичок, поліпшення сенсорного сприйняття та моторики, формування креативності, здатності до інтеграції знань та самостійного застосування їх у практичних і творчих завданнях. Підкреслено, що подальші дослідження можуть бути спрямовані на емпіричну оцінку ефективності інтегрованих занять та розробку методичних моделей, що поєднують художню, конструктивну та рольову діяльність для всебічного розвитку дошкільників. Додатково зазначено важливість міждисциплінарного підходу, коли інтеграція художньо-творчої діяльності з музичною, театральною та природознавчою підготовкою створює цілісний освітній простір, що стимулює розвиток комплексних компетенцій та формує базу для подальшої академічної та соціальної успішності дітей.