МОРАЛЬНО-ЕТИЧНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА ЯК ОСВІТНІЙ І ПРОФЕСІЙНИЙ ФЕНОМЕН - Бойченко, Марина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано феномен морально-етичної культури майбутнього педагога як освітнього і професійного феномена в контексті сучасних трансформацій освітнього простору. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових досліджень уточнено сутність означеного поняття, окреслено його місце в системі професійної підготовки здобувачів педагогічних спеціальностей та обґрунтовано необхідність цілісного, системного підходу до його формування в умовах закладу вищої освіти. Морально-етичну культуру майбутнього педагога визначено як інтегративну характеристику особистості, що поєднує ціннісні орієнтації, професійні знання, нормативно-регулятивні настанови, рефлексивні здібності та здатність до відповідальної, гуманістично спрямованої поведінки в освітньому середовищі.Розроблено багаторівневу структурну модель морально-етичної культури, яка охоплює методологічно-світоглядний, особистісно-інтегративний, діяльнісно-професійний та освітньо-середовищний рівні. Визначено їх змістове наповнення, функціональне призначення та взаємозв’язок, що забезпечує єдність аксіологічного, когнітивного й поведінкового вимірів професійного становлення майбутнього педагога. Акцентовано увагу на значенні нормативно-регулятивного компонента, етики турботи, академічної доброчесності та розвитку рефлексивної культури як ключових чинників професійної зрілості вчителя. Доведено, що формування морально-етичної культури виступає необхідною умовою професійної готовності педагога до здійснення соціально відповідальної діяльності, побудованої на засадах гідності, справедливості, толерантності та партнерської взаємодії.Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з розробленням діагностичного інструментарію для визначення рівнів сформованості морально-етичної культури майбутнього педагога, а також із упровадженням педагогічних технологій її цілеспрямованого розвитку в освітньому процесі закладів вищої освіти.