СТРУКТУРА, ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВЧИТЕЛЯ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Волощук, Михайло (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено ґрунтовний теоретико-методологічний аналіз педагогічної культури як складного інтегрального феномену професійної діяльності вчителя, що поєднує у собі систему знань, цінностей, переконань, способів діяльності та комунікативних умінь педагога. Розкрито сутність поняття «педагогічна культура» в контексті сучасних наукових підходів – аксіологічного, особистісно орієнтованого, діяльнісного та культурологічного, які дозволяють розглядати її як цілісну систему духовно-професійних компетенцій, спрямованих на розвиток особистості учня й самореалізацію вчителя. Узагальнено наукові погляди щодо структури педагогічної культури, до складу якої віднесено когнітивний (система педагогічних знань і теоретичної підготовки), ціннісний (орієнтація на гуманістичні ідеали й загальнолюдські цінності), особистісний (індивідуально-психологічні якості), діяльнісний (практичне втілення професійних умінь), комунікативний (уміння взаємодіяти з учасниками освітнього процесу) та рефлексивний (здатність до самоаналізу й самовдосконалення) компоненти. Охарактеризовано основні види педагогічної культури – загальнопрофесійну, спеціальну, етичну, естетичну, мовленнєву, інформаційну та креативну. Зазначено, що педагогічна культура не лише визначає рівень професійної майстерності вчителя, а й виступає чинником розвитку освітнього простору загалом. У статті окреслено ключові функції педагогічної культури – регулятивну, ціннісну, семіотичну, творчу (креативну), соціалізаційну, функцію трансляції соціального досвіду та оцінну. Підкреслено, що розвиток педагогічної культури сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу, формуванню гуманістичних орієнтирів і забезпечує гармонійне поєднання професійної компетентності, духовності та творчості в діяльності сучасного педагога.