ДИДАКТИЧНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПЕДАГОГІВ - Козарь, Оксана; Назарчук, Людмила; Опачко, Магдалина; Головенко, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розкрито дидактичні аспекти реалізації компетентнісного підходу у підготовці майбутніх інженерів-педагогів галузі технологій та дизайну. Обґрунтовано актуальність переходу від традиційної знаннєвої моделі навчання до компетентнісно орієнтованої, що забезпечує формування інтегрованих результатів навчання, здатність до професійної мобільності, креативного мислення та ефективної адаптації до динамічних умов ринку праці. Проаналізовано сутність понять «компетенція», «компетентність» і «компетентнісний підхід», визначено їх багатовимірний характер та системність у структурі професійної підготовки.На основі аналізу Стандарту вищої освіти за спеціальністю 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» охарактеризовано інтегральні, загальні та спеціальні (фахові) компетентності, що визначають готовність майбутнього інженера-педагога до педагогічної, проєктної, виробничо-технологічної та дослідницької діяльності. Встановлено, що формування професійної компетентності забезпечується поєднанням теоретичної, практичної та виробничої підготовки, міждисциплінарною інтеграцією змісту освіти, використанням цифрових технологій, 3D-моделювання, проєктного та проблемно-орієнтованого навчання.Особливу увагу приділено впровадженню активних та інтерактивних методів навчання, зокрема тренінгових технологій, кейс-методу, ділових ігор, дизайн-мислення, що сприяють розвитку критичного мислення, комунікативних умінь, командної взаємодії та здатності до самостійного прийняття рішень. Підкреслено роль виробничої практики як важливого чинника професійної соціалізації та формування фахової ідентичності.Зроблено висновок, що компетентнісний підхід виступає методологічною основою модернізації підготовки інженерів-педагогів, забезпечує якість освітнього процесу та орієнтацію на інноваційний розвиток професійної освіти відповідно до національних і міжнародних стандартів.