ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНІНГУ ЯК ІНТЕРАКТИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ - Деренюк, Мар’яна; Паска, Тарас (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено теоретико-методичне обґрунтування використання тренінгу як інтерактивної педагогічної технології у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців професійної освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення змісту та методичного забезпечення освітнього процесу в умовах цифровізації, інтеграції в європейський освітній простір та зростання вимог до рівня сформованості професійної компетентності здобувачів освіти.На основі аналізу наукових джерел узагальнено підходи до трактування поняття «тренінг» у сучасному педагогічному дискурсі, що дозволило уточнити його сутнісні характеристики як інтерактивної технології навчання, спрямованої на організацію активної, практико-орієнтованої діяльності здобувачів освіти, побудованої на засадах суб’єкт-суб’єктної взаємодії, моделювання професійних ситуацій та рефлексивного осмислення досвіду.У дослідженні визначено та схарактеризовано організаційно-методичні засади реалізації тренінгових технологій у системі професійної підготовки, зокрема обґрунтовано доцільність їх поетапної інтеграції в освітній процес (мотиваційний, актуалізаційний, діяльнісний, рефлексивний, оціночний етапи), розкрито змістове наповнення кожного етапу, відповідні методи та очікувані результати навчання. Доведено, що поетапна організація тренінгового навчання забезпечує цілісність освітнього процесу, сприяє інтенсифікації пізнавальної діяльності та формуванню здатності до самостійного прийняття професійних рішень.Обґрунтовано педагогічний потенціал тренінгу як засобу формування професійних, комунікативних і рефлексивних компетентностей, а також розвитку гнучких навичок (soft skills) майбутніх фахівців. Конкретизовано методичні аспекти реалізації тренінг-курсу «Технології і методика професійної освіти», що передбачає інтеграцію інтерактивних методів навчання та використання цифрових інструментів в освітньому процесі. Практичну значущість дослідження становить можливість застосування запропонованих підходів у закладах вищої та професійної освіти з метою підвищення ефективності професійної підготовки здобувачів освіти.Перспективи подальших наукових розвідок пов’язано з розробленням критеріїв і показників оцінювання результативності тренінгових технологій, а також дослідженням особливостей їх застосування в умовах цифрового та змішаного навчання.