СИСТЕМА MOODLE ЯК ОДИН З ЕЛЕМЕНТІВ ЦИФРОВОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Михайлюк, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статі розглянуто основні категорії системи Moodle, як одного із засобів інформаційно-комунікативних технологій, що створює сучасне цифрове навчальне середовище. Враховуючи сьогоденні освітні реалії, де цифровізація набирає все більших обертів, перед вищою освітою стає питання створення високотехнологічного інформаційно-комунікаційного освітньо-наукового середовища, яке відповідає потребам цифрового суспільства, світовим освітнім стандартам і сприяє формуванню інформаційно-комунікаційних компетентностей всіх учасників освітнього процесу. Зазначено, що цифровізація, яка все більше і більше поглинає всі сфери життя суспільства, перетворює реальний світ на віртуальний, насичує фізичний світ електронно-цифровими пристроями, засобами, системами та спрощує комунікацію між людьми. В статі підкреслено, що найпоширенішими цифровими інструментами комунікації між викладачами та студентами у цифровому освітньому середовищі є: Moodl, Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, Telegram, Vіber, WhatsApp, Discord, Google Chat, ChatGPT, Microsoft Copilot, Claude, за допомогою яких створюється комунікація між викладачем та студентами та утворюються умови для цифрового навчального процесу.Систематизовано основні критерії, яким відповідає система електронного навчання Moodle, такі як: функціональність, надійність, стабільність, вартість, модульність, зручність та ін. Визначені можливості, які надає система Moodle закладу вищої освіти для реалізації модульної організації навчального процесу, створення Internet-середовища для дистанційної освіти та забезпечення оперативного контролю навчального процесу.В публікації окреслено переваги застосування системи Moodle для всіх учасників навчального процесу: викладач має зручний інструмент для навчально-методичного забезпечення дисципліни, а студент мати доступ до логічно структурованого та укомплектованого навчально-методичного матеріалу, що покращує умови для самостійного опанування змістом дисципліни. Практична значущість дослідження полягає у визначенні переваг застосування системи електронного навчання Moodle, яка є потужним інструментом для організації навчально-виховного процесу в сучасному цифровому освітньому середовищі закладу вищої освіти.