СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ТРЕНЕРА-ВИКЛАДАЧА З ФІТНЕСУ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Ковальова, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто актуальні питання розвитку педагогічної майстерності тренера-викладача з фітнесу в умовах сучасних освітніх трансформацій та зростання ролі фізичної культури і оздоровчого фітнесу у формуванні здорового способу життя населення. Актуальність дослідження зумовлена підвищенням вимог до професійної діяльності фахівців у сфері фітнесу, необхідністю забезпечення безпечного, ефективного та науково обґрунтованого навчально-тренувального процесу, а також недостатньою розробленістю структури педагогічної майстерності тренера-викладача з фітнесу як цілісної професійної якості.Проблема дослідження полягає у відсутності єдиного наукового підходу до визначення сутності педагогічної майстерності тренера-викладача з фітнесу та необхідності систематизації її структурних компонентів відповідно до сучасних вимог компетентнісного підходу, цифровізації освітнього середовища та професіоналізації сфери фізичної культури і спорту. Незважаючи на значну кількість наукових праць, присвячених проблемам педагогічної майстерності вчителя та тренера, питання структурування цієї професійної якості в контексті діяльності тренера-викладача з фітнесу потребує подальшого теоретичного осмислення.Метою статті є теоретичне обґрунтування сутності та структури педагогічної майстерності тренера-викладача з фітнесу, визначення її основних компонентів як інтегративної професійної характеристики фахівця, здатного забезпечувати ефективну організацію оздоровчо-тренувального процесу та формування культури здорового способу життя осіб різних вікових груп.У результаті дослідження проаналізовано наукові підходи до трактування поняття «педагогічна майстерність», уточнено його зміст у контексті професійної діяльності тренера-викладача з фітнесу та сформульовано авторське визначення цього феномену як інтегративної характеристики професійної діяльності, що відображає рівень сформованості психолого-педагогічної, методичної та оздоровчо-фітнесової компетентностей, професійно важливих особистісних якостей і здатність результативно організовувати безпечний навчально-тренувальний процес.Обґрунтовано структуру педагогічної майстерності тренера-викладача з фітнесу, яка включає взаємопов’язані компоненти: мотиваційно-ціннісний, професійно-технологічний, комунікативно-педагогічний та інноваційно-рефлексивний. Визначено їх зміст, функції та роль у забезпеченні ефективності професійної діяльності фахівця у сфері фітнесу. Узагальнені результати дослідження можуть бути використані у процесі професійної підготовки майбутніх тренерів, розробленні освітніх програм, методичних матеріалів і системи діагностики рівня сформованості педагогічної майстерності фахівців у сфері фітнесу.