ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ЗОВНІШНІХ ПСИХOЛOГО-ПЕДАГОГIЧНИХ ДЕТЕPМIНАНТ НА СТАНОВЛЕННЯ ПPOФЕСIЙНOЇ САМОСВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ ПСИХOЛOГIВ - Шахов, Владислав; Шахов, Володимир (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті представлено узагальнений аналіз особливостей впливу зовнішніх соціально-психологічних чинників на становлення професійної самосвідомості майбутніх психологів. В результаті теоретичного аналізу наукових джерел було встановлено, що формування професійної самосвідомості майбутніх психологів – це складний, полідетермінований процес, зумовлений синергетичною дією як зовнішніх, так і внутрішніх соціально-психологічних факторів.Головною метою нашого емпіричного дослідження було вивчення та аналіз впливу основних соціально-психологічних детермінант на формування професійної самосвідомості психологів-початківців. Для розкриття повної картини детермінації формування професійної самосвідомості поетапно вивчалися зовнішні, а потім і внутрішні фактори.Серед завдань дослідження було вивчення зовнішніх соціально-психологічних факторів формування професійної самосвідомості психологів-початківців, таких як: соціальний престиж професії та професіограма психолога, освітня парадигма вищого навчального закладу, наставництво з боку викладачів та приклади професійної діяльності. При цьому були застосовані такі методи дослідження, як аналіз статистичних даних вступних кампаній українських вищих навчальних закладів, контент-аналіз нормативної освітньої документації (стандарт підготовки психологів, стандарт професійної підготовки практичних психологів, освітні програми), тестування та анкетування студентів.На підставі проведеного емпіричного дослідження було встановлено, що провідними зовнішніми детермінантами становлення професійної самосвідомості майбутніх психологів є: професіограма психолога, наставництво викладачів і зразки діяльності професіоналів. Було виявлено, що більшість здобувачів оцінили свою обізнаність з професійним профілем психолога як високу, але не пов’язали її з професійною самосвідомістю. Здобувачі уявляють психолога як самоактуалізованого соціального інтроверта з розвиненим інтелектом та професійною компетентністю, який приймає себе та інших.