ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИВЧЕННЯ ТВОРІВ ДЛЯ ДІТЕЙ НАТАЛІ ЗАБІЛИ В ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ - Іовхімчук, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті проаналізовано сучасні інноваційні технології, які доцільно застосовувати на уроках літературного читання в початкових класах, визначено їхні переваги та особливості використання під час опрацювання творів Наталі Забіли, а також обґрунтовано їхній позитивний вплив на формування читацької компетентності молодших школярів. Акцент зроблено на актуальності теми дослідження, що зумовлено необхідністю створення ефективних інноваційних підходів, які відповідають вимогам сучасної освіти, підтримують інтерес дітей до літератури та забезпечують глибоке засвоєння художнього матеріалу, формують творчу та активну особистість молодших школярів. Висвітлено використання інноваційних технологій під час вивчення творів Наталі Забіли в початкових класах та визначено їхній вплив на розвиток читацької компетентності, критичного та творчого мислення, морально-етичних цінностей школярів. Розглянуто інтерактивні методи та форми роботи: творчі вправи та завдання, що сприяють активізації пам’яті та глибшому розумінню текстів творів Наталі Забіли. Для ефективного вивчення творчості Наталі Забіли в початкових класах доцільно застосовувати комплекс вправ, які дозволяють розвивати читацькі навички, творчу уяву та емоційне сприйняття тексту. З’ясовано, що упровадження інноваційних технологій у процес вивчення творів Наталі Забіли в початкових класах створює сприятливі умови для формування читацької компетентності, розвитку творчих здібностей та виховання стійкого інтересу до читання. Поєднання традиційних і сучасних методів роботи з художнім текстом забезпечує підвищення ефективності уроків літературного читання та сприяє всебічному розвитку особистості молодшого школяра. Констатовано, що впровадження інноваційних технологій у вивчення творів Наталі Забіли на уроках літературного читання забезпечує індивідуальний підхід, високу мотивацію учнів, активну творчу діяльність та формування всебічно розвиненої особистості, поєднуючи розвиток техніки читання, осмислення художнього матеріалу та творчої активності молодших школярів.