ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Лева, Андрій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Професійна підготовка педагогів в умовах закладів вищої освіти має відповідати викликам часу та забезпечувати не лише ґрунтовні фахові знання, а й уміння ефективно використовувати ІКТ у педагогічній діяльності.У статті здійснено аналіз ролі інформаційно-комунікаційних технологій у професійній підготовці майбутніх учителів.Встановлено, що використання інформаційно-комунікаційних технологій у процесі професійної підготовки майбутніх учителів сприяє підвищенню якості освіти, розвитку творчого потенціалу студентів, формуванню їхньої готовності до інноваційної педагогічної діяльності та неперервного професійного розвитку. Застосування ІКТ дозволяє індивідуалізувати навчання, забезпечити доступ до якісних освітніх ресурсів, підвищити мотивацію студентів та сприяти активному залученню їх до освітнього процесу.З-поміж ІКТ освітнього призначення виокремлено такі види: інформаційно-когнітивні (орієнтовані на самостійне засвоєння понять); навчально-контролювальні та тренувальні (для закріплення знань, умінь і навичок); демонстраційно-моделювальні й імітаційні (для віртуального моделювання та імітування різноманітних процесів, явищ, ситуацій); ігрові (у яких гра використовується як форма й метод досягнення освітніх цілей); проблемного навчання (передбачають реалізацію навчально-пізнавальних завдань і непряме управління освітнім процесом); довідково-інформаційні (бази знань, електронні словники, енциклопедії, інформаційно-пошукові засоби тощо). Основними напрямами використання ІКТ у педагогічній освіті є: електронне навчання (e-learning), дистанційне та змішане навчання, використання хмарних технологій, цифрових платформ управління навчанням (LMS), мультимедійних засобів, інтерактивних дошок, онлайн-тестування, віртуальних лабораторій та електронних бібліотек.Перспективи подальшої наукової розробки означеної проблеми вбачаються в обґрунтуванні педагогічних умов ефективного використання інформаційно-комунікаційних технологій у професійній підготовці майбутніх учителів.