ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ ЯК ОСНОВА ФОРМУВАННЯ ПРАВОСВІДОМОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В УМОВАХ СУЧАСНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ - Потапчук, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану правової освіти та профілактики правопорушень у закладі загальної середньої освіти. Розкрито теоретичні засади формування правосвідомості та правової культури молодших школярів як важливої умови розвитку демократичної, соціальної та правової держави. Визначено, що ефективність правового виховання значною мірою залежить від системності, узгодженості та міждисциплінарності діяльності педагогів, фахівців психологічної служби, батьківської громадськості та представників правоохоронних органів.У роботі проаналізовано структурні компоненти правовиховної роботи школи: організацію просвітницьких заходів, функціонування учнівського самоврядування, діяльність ради профілактики правопорушень, партнерство школи з сім’єю та соціальними службами. Особливу увагу приділено використанню сучасних педагогічних технологій - інтерактивних методів навчання, моделювання соціальних ситуацій, тренінгових форм роботи, що сприяють формуванню правової компетентності, розвитку критичного та правового мислення, здатності школярів приймати відповідальні рішення.Наголошено на важливості профілактичної роботи зі школярами «групи ризику», систематичному веденні соціально-педагогічного супроводу, організації індивідуальних консультацій та батьківських лекторіїв. Практичні результати діяльності закладу свідчать про зниження правопорушень, відсутність постановки учнів на облік у кримінальній міліції та поступове зростання рівня правової культури молоді.Доведено, що правове виховання є важливим чинником формування громадянської позиції школярів та їхньої готовності до відповідальної участі у суспільному житті, а розроблена система роботи може слугувати ефективною моделлю для інших освітніх закладів.