ПІДГОТОВКА ПЕДАГОГІВ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ STEM-ОСВІТИ В СИСТЕМІ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ: РЕЗУЛЬТАТИ ЕМПІРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МОДЕЛІ ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАННЯ - Гаращенко, Альона (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті висвітлено результати емпіричного дослідження готовності педагогів закладів загальної середньої освіти до впровадження STEM-освіти в умовах післядипломної педагогічної підготовки. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю модернізації освітнього процесу відповідно до вимог сучасного суспільства, розвитку цифрових технологій та зростання потреби у формуванні в учнів дослідницьких, технологічних і проєктних компетентностей. Проаналізовано наукові підходи до підготовки педагогів у сфері STEM-освіти та визначено основні напрями професійного розвитку вчителів.Емпіричну основу дослідження становлять результати анкетування педагогічних працівників, проведеного серед слухачів курсів підвищення кваліфікації. У процесі дослідження з’ясовано рівень обізнаності вчителів щодо STEM-підходів, особливості їх практичного впровадження, професійні потреби та мотиваційні чинники. Встановлено, що більшість педагогів позитивно ставляться до STEM-освіти та пов’язують її з проєктною діяльністю, дослідницькими методами, інтегрованим навчанням і використанням цифрових технологій.У статті представлено результати статистичної обробки отриманих даних, здійснено аналіз найбільш ефективних форм післядипломної підготовки педагогів. Визначено, що найвищу результативність мають практикоорієнтовані та інтерактивні форми навчання, зокрема тренінги, майстер-класи, практикуми й комбіновані моделі професійного розвитку. Обґрунтовано необхідність системної методичної підтримки педагогів, удосконалення змісту післядипломної освіти та створення умов для розвитку STEM-компетентностей учителів. Отримані результати можуть бути використані для розроблення програм підвищення кваліфікації та вдосконалення професійної підготовки педагогічних працівників.