ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ СТИМУЛЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - Семакова, Тетяна; Бойко, Любов (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті підкреслена проблема активізації навчально-пізнавальної діяльності здобувачів вищої та фахової передвищої освіти. Автори пов’язують її з кількома факторами, серед яких є зміни у психологічній сфері молоді та зміни в ментальній сфері людей. Проведено аналіз літературних джерел, в яких розглянуті психологічні аспекти активізації пізнавальної діяльності молоді, наведені шляхи розвитку пізнавальної активності, інтересу та пізнавальної потреби учнівської молоді.Розглянуто психологічні особливості здобувачів освіти, що навчаються на І-ІІ курсах коледжів та університетів. В роботі наведено складений науковцями середньостатистичний портрет сучасного першокурсника вишу, якого характеризують як не дуже самостійного, некритичного до своїх дій, більш чутливого до покарання, ніж до заохочення, такого, що не має навичок самоорганізації і потребує організуючої і спрямовуючої допомоги дорослого.Виокремлено таку особливість ментальної сфери сучасної молоді як кліпове мислення. Розглянуті позитивні і негативні прояви кліпового мислення, які необхідно враховувати при організації навчального процесу в закладах освіти. Визначені методи і прийоми активізації навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти з урахуванням розглянутих психологічних особливостей.Через обмеженість можливостей кліпового мислення при вивченні певних дисциплін, з метою розвитку цільного мислення доцільно використовувати розвиваючі методи й прийоми. Одним з таких прийомів є застосування ментальних карт. З власного досвіду викладання рекомендуємо роботу з інтернет-джерелами та засобами медіа освіти, використання смартфонів на заняттях. Також добре себе зарекомендував метод проєктів. Вважаємо, що використання відомих методів навчання спільно з новими розробками, у тому числі е-learning технологіями підвищить ефективність процесу навчання і значно поліпшить рівень професійної підготовки студентів.