ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНСТРУМЕНТАЛЬНО-ВИКОНАВСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В СУЧАСНІЙ ПАРАДИГМІ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Новосядла, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядаються актуальні проблеми формування інструментально-виконавської компетентності майбутніх учителів музичного мистецтва в контексті сучасної освітньої парадигми. Обґрунтовується необхідність комплексного підходу до підготовки студентів, що поєднує традиційні методики і сучасні освітні інновації. Стаття акцентує увагу на суперечностях між академічною традицією навчання і вимогами новітніх освітніх стандартів, що потребують адаптації методів викладання та індивідуалізації навчальних програм.Наголошується на ролі викладача як фасилітатора освітнього процесу, здатного створювати умови для самостійного творчого пошуку студентів, розвитку їхньої ініціативи, рефлексії та професійного самовизначення. Проаналізовано важливість розвитку навичок читки з листа як складової інструментально-виконавської компетентності, що забезпечує професійну мобільність. Підкреслюється значення імпровізаційного акомпанементу як уміння, що сприяє креативності та професійній гнучкості майбутнього вчителя музики. Окрему увагу приділено розвитку навичок ансамблевої гри, що формує соціокомунікативні компетентності, відповідальність за спільний результат і вміння працювати в колективі.У статті окреслено ефективні педагогічні стратегії, серед яких – використання кооперативного навчання, залучення цифрових ресурсів, інтеграція міждисциплінарних зв’язків. У контексті аналізу сучасних досліджень підкреслено, що формування інструментально-виконавської компетентності є багатовимірним процесом, що об’єднує професійні, творчі, педагогічні й особистісні аспекти підготовки.Зроблено висновок про необхідність системної організації освітнього процесу, зорієнтованої на розвиток гнучких професійних навичок, здатності до креативної взаємодії та педагогічної майстерності. Матеріали статті можуть бути корисними для викладачів музично-педагогічних закладів, науковців, методистів та студентів мистецьких спеціальностей.