НАВЧАННЯ І ВИКЛАДАННЯ НА ОСНОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ У ПІДГОТОВЦІ ФАРАМАЦЕВТІВ В УНІВЕРСИТЕТАХ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - Шунков, Василь Сергійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглядаються проблем використання дослідницько-орієнтованого навчання і викладання в університетах Великої Британії. З’ясовано, що освітньо-професійні програми підготовки фармацевтів у Великій Британії базуються на проведенні наукових досліджень і орієнтовані на підготовку фахівців для науково-дослідницької діяльності в галузі фармакології та фармацевтики. Підвищення ефективності фармацевтичної освіти ґрунтується на використанні сучасник методик викладання з використанням інноваційних методів, технологій та засобів. Особливу увагу приділено алгоритму реалізації моделі дослідницько- орієнтованого навчання та дослідницько-орієнтованого викладання. Встановлено, що студенти активно залучаються до досліджень та проеєктної діяльності в ході навчання. Констатовано, що проблемно-пошукове навчання фармацевтів дозволяє забезпечити формування навичок критичного мислення, самостійності та відповідальності, які є важливими для майбутніх фахівців у галузі фармації. В основі дослідницько-орієнтованого навчання лежить безпосереднє введення дослідницького компонента в освітні програми шляхом виконання майбутніми фармацевтами індивідуальних дослідницьких проєктів, їхнього активного залучення до досліджень, які проводяться в університетах.Встановлено, що кожен університет чи коледж може мати свої власні вимоги та підходи до реалізації дослідницько- орієнтованого навчання. Більшість університетів пропонує для майбутніх фармацевтів обов’язковий модуль – дослідницький проєкт. Тематика охоплює багато аспектів, пов’язаних з виробництвом, розробкою та застосуванням лікарських засобів, а також дослідженням їх взаємодії з організмом людини. Досліджено особливості підготовки до виконання проєкту, важливість практики. Схарактеризовано основні способи оприлюднення результатів наукових досліджень фармацевтів.Зроблено висновок, що підготовка до науково-дослідницької діяльності є органічною складовою змісту освітньо-професійних програм підготовки фармацевтів в університетах Великої Британії, орієнтована на одержання ними додаткових професійних знань, формування науково-дослідницької культури.